READY PLAYER ONE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Steven Spielberg
Skådespelare: Hannah John-Kamen, Mark Rylance, T.J. Miller

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-03-28

Säkert har det suttit i märgen hos Steven Spielberg att signera den här filmen som ett kvitto på att han fortfarande är het och “cool” Även om den här typen av film inte direkt är “my cup of tea” förstår jag Spielberg eftersom här finns alla tänkbara och otänkbara möjligheter att släppa loss sin kreativitet i absurdom. Nördkulturen upphöjs till skön konst när Spielberg blandar och ger sci-fi, filmnostalgi, tonårsromantik och andra “coola” ingredienser som får duken att pulsera av visuell hokus pokus.

Vi skriver 2045 när vårt yra klot står på randen till avgrunden och vi får sticka ner huvudet i en virtuell verklighet , universumet Oasis där vi själva kan välja karaktär. Skaparen av detta utopiska paradis heter James Hallydfay, ett excentriskt geni som ända in i döden lever för sitt livsverk. Hans skapelse får ärvas av den som lyckas hitta den digitala ledtråd han gömt i Oasis och så börjar en spektakulär jakt med den unge Wade Watts som frontfigur.

Man känner hela tiden att Spielberg trivs på sin mammas gata när han får leka med och demonstrera vilka specialeffekter han är kapabel att trolla fram ur sin regissörshatt. Att också få bjuda på inslag av King Kong, “The Shining” och annan skön filmnostalgi får bli bonus till de som hamnat utanför målgruppen. Som sagt är det här inte den genre som direkt sätter avtryck i mitt känslomässiga filmbibliotek men jag köper den för Spielbergs aldrig sviktande förmåga att ge publiken maximalt av sina intentioner och kreativitet.

Skriven 2018-03-27

print

Våra samarbetspartners