BARENAKED LADIES, Fake Nudes (Vanguard/Universal)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Barenaked Ladies slog igenom stort med sitt fjärde album Stunt. Bara i USA sålde detta verk i fyra miljoner exemplar . Samtidigt klättrade de ända upp till förstaplatsen på Billboardlistan med singeln One Week. England hängde på framgångståget och såg till att albumet nådde guldstatus och singeln en topp-femplacering.

Tillhör inte stapelvarorna

Lika bra gick det inte på andra ställen runt om i Europa, men så är deras musik heller inte något som brukar slå överdrivet hårt utanför Nordamerika. Poprock med en liten dos avighet adderad till melodierna och underfundiga texter med rötterna i collegevärlden tillhör liksom inte stapelvarorna för den ordinäre populärmusikkonsumenten på den här sidan Atlanten. Möjligen har det någon med kulturen på våra breddgrader att göra, de här tongångarna är som bekant inget större delen av oss serveras i det vanliga utbudet. Musiken måste hittas av den nyfikne själv på nätet eftersom den aldrig spelas på radio eller syns på tv.

Kvartett i god form

Fast hur som helst, detta trettonde album – om man nu räknar bort julskivan Barenaked for the Holidays, obskyra Shakespeareprojektet As You Like It och förra årets samarbete med acapellagruppen The Persuasions – uppvisar en kvartett i god form. Riktigt god form, till och med. Det hela ter sig riktigt inspirerat från början till slut, och bandet spelar ut större delen av sitt mer mer mindre välkända register med framgång.

Udda infall och melankoli

Inledningsvis uppvisar kanadensarna upp sitt mest uppspelta jag med fyra up-temposånger på rad, inklusive tralliga Bringing It Home med tillhörande körrefräng och tjosan hejsanpräglade Lookin´ Up. Mest udda är dock Bag of Bones med sin luftiga rymdkänsla, stötiga rytmer, stänk av udda infall och Beach Boysharmonier.

Fast det finns förstås melankoli hos de ”nakna damerna” också. Det ser ett knippe ballader till, och aldrig blir det väl så sött och soft som i fina gitarrknäppande balladen Flying Dreams.

Lekfullt med full kontroll

Indienerven å sin sida retas i 20/20 Hindsight medan The Township of Kings har en omisskänlig countryfolkvibe. Att variationen är stor säger således sig själv, och som helhet låter det här onekligen både fokuserat och upplyftande. Lekfullt och kul med full kontroll utan att någonsin tappa tråden, helt enkelt. Också utgör icke att förglömma titelns Trumpiga ordlek förstås ett extra plus som per automatik får en att dra på smilbanden.

Skriven 2018-03-20

print

Våra samarbetspartners