AMATÖRER

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Gabriela Pichler
I rollerna: Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-03-16

Gabriella Pichler återvänder efter succén med Äta sova dö med sin andra långfilm och det är ytterligare en master class i att göra humanistisk film med intressanta och levande rollfigurer. Vi möter kommunpampar och unga elever i Lafors, det slumrande samhället har ”chansen” att få dit en stor tysk varuhuskedja, som kommunen hoppas ska leda till många jobb och en renässans för bygden.

Det står mellan Lafors och en annan stad och kommunen har inte mycket pengar kvar till reklamfilm, någon kommer då på idén att involvera skolans elever i att ge deras bild av samhället. Krocken mellan vad kommunen vill förmedla och verkligheten eller fiktionerna ungdomarna är intresserade av att visa krockar totalt. Några av filmens roligaste scener är när kommunmakthavarna samlas för att titta på elevernas verk. Amatörer är full av skratt men också brännande aktuellt allvar i form av en träffande och smart dissektion av svenskhet av idag.

Manuset, skrivet av Pichler och Jonas Hassen Khemiri, är elegant smart och fullt av klockrena iakttagelser som ömsom är direkta och ömsom sublima. Skådespeleriet är perfekt kalibrerat för rollerna och Pichler har en finkänslig personregi som tillåter varje skådespelare att skina. Amatörer är allt annat än amatörmässig och cementerar Pichlers status som en av landets absolut intressantaste filmskapare. Filmen är genomgående underhållande och ett intressant inlägg i frågor viktiga för den nutida samhällsdebatten.

Skriven 2018-03-16

print

Våra samarbetspartners