AURI – Tuomas från Nightwish har ett nytt band med sin fru

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Han är den obestridlige ledaren för ett av Europas mest framgångsrika metalband Nighwish och tillika upphovsman till Scrooge, ett soloalbum på temat Joakim von Anka. Namnet är Tuomas Holopainen, och nu har han öppnat dörren till nästa bidrag till musikhistorien. Tillsammans med äkta makan, popsångerskan Johanna Kurkela samt brittiske multiinstrumentalisten Troy Donockley bildar denne musikalisk auteur gruppen Auri. Men kalla inte trion för ett sidoprojekt, det här är något som alla inblandade tar fullt på allvar.

Alldeles på riktigt

– Ja, det är både något som är helt annorlunda jämfört med Nightwish och alldeles på riktigt. Det är jag Johanna och Troy som arbetar tillsammans utan någon producent. Vi är bara en enda stor enhet. Det här låter inte alls som Scroogeskivan, men essensen är den samma; vi har friheten att göra precis vad vi vill.

Tuomas betonar att Auri är något helt annat än det ”monster” som stavas Nightwish. Han säger det inte rätt ut, men det är uppenbart att han tycker det är befriande att arbeta utanför sin vanligtvis största prioritet ibland. Samtidigt ser denne kreative man det förstås som ett ”privilegium” att göra både och. Om inte annat för balansens skull.

En svårstyrd oljetanker

Nightwish har blivit som en svårstyrd oljetanker på havet medan Auri är den lilla båten som seglar från småhamn till småhamn, menar Tuomas i liknelsen ingen kan missförstå innan vi kommer in på historien bakom det sistnämnda bandets uppkomst. Ett visst hemlighetsmakeri har länge rått om trion, men det har i alla fall varit känt att Aprodite Rising, den första sången som blev offentlig skrevs redan 2011.

– Den skrevs av Troy med Johannas soloalbum i åtanke, men sedan när det rann ut i sanden dök tanken upp att vi skulle göra något tillsammans istället. Så i början på mars förra året satte vi igång, och sex månader senare var vi färdiga.

Musiksamarbetet inget arbete

– Hur är det att arbeta så nära med den du lever med? Blir det inte mycket diskuterande vid frukostbordet?

– Vi ser inte det här som arbete. Så har det aldrig varit. Jag arrangerade allting på egen hand medan Johanna sjöng in sin sång samtidigt i ett annat rum i huset och Troy spelade in sin del i Yorkshire. Sedan skickade vi ljudfilerna mellan oss. Så för oss tedde sig processen som ren harmoni. Men visst, det är klart jag har hört fruktansvärda historier om par som arbetar tillsammans.

Turné längre fram

I samband med detta berättar Tuomas för övrigt att förr eller senare kommer Auri att turnera. För två år sedan hade han svarat nekande på frågan om de någonsin tänker ge sig ut på vägarna, men i dagens läge är perspektivet ett annat. Nu är tanken på att göra det ”för vacker att ignorera”. Fast innan någon turné kommer att bli aktuell ska Nightwish turnera resten av året. Därefter ska ett nytt album med dem släppas nästa år. Samt även en uppföljare med Auri så småningom, det behövs om det ska vara någon idé med att turnera, menar Tuomas. Däremot har han inga som helst planer på att släppa något nytt i eget namn.

Ingen solouppföljare till von Anka

– Nej, det var definitivt en engångsgrej. Folk sade till mig ”Vad f-n skriver du om en anka för?”, men Joakim von Anka av Don Rosa och Carl Barks gjorde jättestort intryck på mig som barn, så det var något jag var tvungen att få ur mig.

– Men Nightwish är som sagt ”monstret” i ditt musikerliv som alltid är i farten. Hur hanterar du galenskapen?

Överlever inget nytt medlemsbyte

– Jag använde ju metaforen om den svårstyrda oljetankern tidigare, men faktum är att det har lugnat ner sig en aning på senare år. Grejen är att jag måste vara öppen när det gäller konflikter med folk. Jag tror nämligen inte att jag klarar av ett medlemsbyte till i bandet. Jag tror helt enkelt inte vi hade överlevt det.

Svårt med det sociala

– Du har alltid verkat väldigt fokuserad, men har det någonsin funnits en tid då du haft problem med att hålla fötterna på jorden?

– Inte precis. När det gäller ödmjukheten, så har det aldrig varit något problem. Däremot har den sociala biten varit jobbig. Jag har alltid haft problem med att ta upp svåra saker. Istället har jag undvikit det och hållit mig undan sådant. Men det har blivit bättre på senare år.

Förundran och tacksamhet

– Det kanske är svårt att tro, men det är faktiskt tjugotvå år sedan du bildade Nightwish. Hur ser du på karriären så här långt?

– Med förundran och tacksamhet. För vi planerade aldrig för det här. Bandet skulle vara en distraktion bredvid biologistudierna, men vår första skiva blev en stor framgång i Finland, så efter det bestämde jag mig för att ge musiken ett år, och flyttade hem till mina föräldrar igen.

– Hur reagerade dom då?

De har alltid varit väldigt stöttande, vilket är ovanligt när det gäller sådant här. Tänk dig själv, jag ringde upp och berättade att jag hoppat av studierna och ville flytta hem igen. ”Och förresten jag vill låna pengar till att köpa en keyboard”. Då sade de bara ”Well, ditt rum är fortfarande här och du kan betala tillbaka när du kan”.

Skriven 2018-03-15

print

Våra samarbetspartners