UTAN NÅD (Aus dem Nichts)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Fatih Akin
Skådespelare: Diane Kruger, Denis Moschitto, Numan Acar

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-03-02

Katja förlorar sin man och sin son i en bombning, Utan nåd följer hennes kamp mot sorgen och för rättvisa. Vi får en lyckad blandning av ”vem gjorde det”-thriller, rättegångsdrama, hämnd-spänning och olika lager av mörk sorg i en film löst baserad på verkliga händelser. Filmen diskuterar gynnsamt samhällsrelevanta frågor som hur muslimer, eller personer boende i områden med många muslimer, misstänkliggörs per automatik och de högervindar som illvilligt piskar och drar isär Europa.

Fatih Akins regi är klockren och full av detaljer som får en att haja till och sugas in i rollfigurerna och deras öden. Protagonisten Katja är på många sätt bräcklig men också väldigt stark och levandegörs av gripande och hjärtslitande skådespeleri av den fenomenala Diane Kruger. Hela skådespelarensemblen är av hög kaliber, ett annat namn värt att nämna är Johannes Krisch som försvarsadvokaten Haberbeck, han spelar äcklig och motbjudande så bra att en vill slänga popcornen och läskeblasken mot duken.

Filmens upplösning är genuint överraskande, de sista bilderna blir till en visuellt vacker och konsekvent mörk avslutning på en engagerande film vars händelseförvecklingar gör en upprörd, arg och ledsen.

Skriven 2018-03-02

print

Våra samarbetspartners