BOOK CLUB

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Bill Holderman
I rollerna: Jane Fonda, Diane Keaton, Candice Bergen, Mary Steenburgen

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-08-31

Låt mej börja med att introducera denna fyrklöver i “pantertanter” för alla 30 minus som råkar leta sej in på Book Club.

Diane Keaton hade varit med ett tag men man kan säga att hon gjorde avspark i Hollywood 1977 som Annie Hall flickvän till Woody Allen bakom och framför kameran. Samma år kom också Gudfadern och Keaton skulle framledes bli ömsom vin och ömsom vatten. Annie Halls ande skulle på gott och ont sväva över vattnet hela hennes karriär och ännu in i Book Club tycker jag mej känna att den flåsar mej i nacken.

Jane Fonda ingår givetvis i den legendariska Fonda dynastin. Pappa den store Henry, Peter den betydligt mindre Peter och så hans dotter Bridget. Jane slog igenom på 60-talet på många fronter. Hanoi-Jane kallade man henne när hon kritiserade USAs krig i Vietnam och på film lekte hon Brigitte Bardot när hon tog över Roger Vadim och visade upp sin timglasfigur i Barbarella. På topp är hon emellertid en lysande något som hon bevisade i Om man skjuter hästar så… och komedin 9 till 5.

Candice Bergen dotter till den en gång populäre buktalaren Edgar slog också igenom på 60-talet och det är väl främst den kontroversiella Soldier Blue (1970) som gjort avtryck för en ny generation.

Slutligen Mary Steenburgen som dök upp på 70-talet men mest har synts i tv serier.

Nåväl dessa fyra 70+ damer (minus Steenburgen som är 60+, inga exakta åldrar på tjejer) har lyckats väl här i livet och träffas en gång i månaden för att diskutera någon bok som de läst. Oftast böcker på intellektuellt plan men så får de ögonkontakt med “50 nyanser av honom” och de sofistikerade karriärkvinnorna får erfara att sängen kan användas till mer än sova i. Mest reagerar Bergen som är domare och har den höga moralen som ledstjärna med Fonda som är världsvan ägare till ett stort företag med 150 anställda tycker att några timmar kan man väl använda till att synda på.

Mycket sex i dialogen och visst sitter många “one liners” mitt i prick när de levereras av 4 proffs men ändå tycker man ofta det hela väger lite lätt och i det längsta försöker undvika några djupsinnigheter som får oss att glömma att det är en komedi vi betar av. Männen i historien Andy Garcia, Don Johnson, Richard Dreyfuss spelar hela tiden över bollen till kvinnorna det är bara pålitlige Craig T.Nelson som ger dem en match om uppmärksamheten. Feelgood är än en gång lösenordet.

Skriven 2018-08-29

print

Våra samarbetspartners