TERMINATOR 2: JUDGMENT DAY

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: James Cameron
I rollerna: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-02-01

Wow, vem hade kunnat tro att man 2018 skulle få se T2 på en stor duk igen så här 26 år efter urpremiären. Kommer ju ihåg att jag såg den strax efter premiären i juli på den då häftigaste biografen i Hollywood – Cinerama Dome. Dessutom visades den då i 70 mm. Detta skriver Biografcentralen, som fått denna klassiker åter till vita duken i Sverige om nyutgåvan: “Effekterna som var toppklass för 1991 har nått nya nivåer med dagens 3D-teknik. Den klassiska filmen är densamma, samtidigt som ljud, färger och effekter har givits en helt ny dimension.” Det är bara att hålla med.

Handlingen behöver vi inte gå in på i detalj då jag tror att merparten av läsarna har sett denna denna film både en och två gånger och har man mot förmodan inte gjort det så har man tidernas chans nu. Slänger ändå in filmens synopsis här: “10 år har passerat sedan The Terminator skickades till jorden för att mörda mänsklighetens kommande ledare – den ofödde John Connor. Uppdraget misslyckades då och John Connor har idag hunnit bli 10 år. En ny, starkare och mer avancerad terminator, kallad T-1000, skickas nu tillbaka genom tiden för att slutföra uppdraget och döda John medan han fortfarande är ung. Men John och Sarah slipper denna gång kämpa mot terminatorn ensamma. En annan terminator skickas också tillbaka i tiden med uppdraget att beskydda John och Sarah Connor till varje pris. Kampen om morgondagen har börjat… denna gång i 3D.”

Filmen känns oerhört fräsch och man tänker inte mycket på att all teknologi känns lite omodern – tänk på att nästan ingen hade en dator hemma, mobilen hade precis börjat att lanseras och smartphonen var inte uppfunnen, tja dagens ungdomar hade inte överlevt en dag i detta icke teknologiska samhälle. Actionsekvenserna är riktigt bra och tiden bara flyter förbi. Filmen är ju 2 timmar och 17 minuter lång.

skriven 2018-01-24

print

Våra samarbetspartners