JOHN WICK: CHAPTER 3 – PARABELLUM

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
JOHN WICK: CHAPTER 3 – PARABELLUM
Regi: Chad Stahelski
I rollerna: Keanu Reeves, Halle Berry, Laurence Fishburne, Ian McShane, Mark Dacascos

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2019-05-17

Våldspornografi i sin ädlaste form!
Parabellum är latin och betyder “rusta för krig”. Parabellum är också en namnet på en pistol designad av Luger – och nu även undertiteln på den tredje filmen om supermördaren John Wick, återigen spelad av Keanu Reeves, och återigen i regi av Chad Stahelski.

John Wick blev en lite oväntad framgång när den hade pemiär 2014. En film med enkel handling (John Wick är en fd hitman som får sin bil stulen och hund dödad, John Wick slår tillbaka), men med enastående action. 2017 kom uppföljaren John Wick: Chapter 2, som väl inte var lika bra som den första filmen, men som ändå höjde sig över nästan allt som görs i actionsvängen nuförtiden.

Idag, på 2010-talet, får John Wick – både filmserien och gestalten – i princip ensam representera fetaction…. Och är det fetaction man är ute efter, kan man omöjligt göra ett bättre val än att se John Wick: Chapter 3 – Parabellum . Ni kommer inte att tro era ögon!

Denna tredje film börjar exakt där den förra filmen slutade: John Wick springer, han är på flykt. Chapter 2 slutade med att Wick sköt ihjäl en ond snubbe och tillika medlem av The High Table inne på hotellet Continental, som är en frizon för lönnmördare. På grund av detta utesluts Wick ur det enorma, världsomspännande lönnmördarsällskapet, som styrs av The High Table. Wick får en prissumma på 14 miljoner på sitt huvud, och snart är alla – det känns verkligen som precis alla i hela världen – ute efter honom och miljonerna. Wick lyckas ta sig från New York till Casablanca, där han letar upp Sofia (Halle Berry), som är en lönnmördare som står i skuld till Wick. Hon hjälper honom att panga förföljare. Asia Kate Dillon spelar en domare från The High Table, som går omkring och styr och ställer över folks liv, Anjelica Huston gör en bister, rysk madam, och gamle, fine Mark Dacascos (Crying Freeman, Vargarnas pakt) är en av dem som är ute efter Wick. Ian McShane och Laurence Fishburne återkommer från de tidigare filmerna.

John Wick-filmerna utspelar sig i en egen värld. Det må se ut som New York och Casablanca, men det här är snarare ett neonblänkande parallelluniversum. En värld där ingen ägnar sig åt något annat än mord – och att undvika att mördas. Inga av rollfigurerna i de här filmerna har något privatliv, ingen pratar om något som inte har direkt med handlingen att göra. Döda eller dödas, det är det enda som gäller.

Och i Parabellum dödas det. I parti och minut! Filmen inleds lite försiktigt med att John Wick tar livet av en motståndare med hjälp av en inbunden bok. Vi har ju tidigare sett hur Keanu Reeves i snutfilmen Street Kings förhör en misstänkt genom att slå honom i huvudet med en telefonkatalog, men här tar han hanterandet av litteratur ett steg längre. Bokscenen följs av en otrolig scen där Wick och två slemma typer kastar knivar på varandra. Dussintals med knivar. Och därefter använder Wick hästar som mordvapen i en remarkabel scen. Och så fortsätter det.

Tyvärr varar Parabellum hela två timmar och tio minuter, vilket är för länge – det blir en eller ett par fajter för mycket, och jag kände mig övermätt på slutet.
Men! Om filmen vore tjugo minuter kortare, hade jag troligen satt högsta betyg på den här filmen. För så här är det: John Wick: Chapter 3 – Parabellum innehåller de bästa actionscener jag sett på tio – kanske tjugo – år! Det här är häpnadsväckande! Fajterna och eldstriderna i filmen är bättre än de i de två första filmerna tillsammans – och bättre än allt annat i genren.
Uppfinningsrikedomen är stor och stridskoreografin är så välgjord att man blir svettig. Filmen innehåller inslag med balettdansöser – och det passar bra, eftersom Parabellum är en enda stor, blodsölig, ultravåldsam slaktbalett.

Dessutom är actionscenerna bättre filmade än allt annat idag. Man ser vad som händer! Striderna filmas oftast i helbild, ibland i halvbild; Chad Stahelski vill visa upp vad de här människorna kan göra framför en kamera. Det här är väldigt långt från de sönderklippta fajterna i till exempel Jason Bourne-filmerna.
Hollywood Reporter skrev att om du inte gillar den här filmen, då har du gått och sett fel film. Jag håller med, och det är synd att filmen håller på lite för länge.

Slutet ger en vink om att en fjärde film kan komma.
För övrigt slår Parabellum rekord i antal scener där schäfrar biter pungen av folk. Bara en sådan sak!

Skriven 2019-05-14

print

Våra samarbetspartners