THE FOREST OF THE LOST SOULS (A Floresta das Almas Perdidas)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Svartvit artyfartyskräck, Portugal 2017
Regi: José Pedro Lopes
I rollerna: Daniela Love, Jorge Mota, Mafalda Banquart, Ligia Roque, Lilia Lopes
DVD/Blu-Ray/VOD
(Last Exit Entertainment)

BETYG: TVÅ

Portugisisk skräckfilm ser vi inte så ofta. Eller portugisisk film rent allmänt – jag kan inte påminna mig om när jag senast såg en portugisisk film.

THE FOREST OF LOST SOULS, med manus och regi av José Pedro Lopes, är en typisk filmfestivalsfilm. DVD-omslaget är nedlösat med lagerkransar från en massa filmfestivaler. Och ja, där finns även ett gäng hyllande recensionscitat.

Genren är artyfarty-skräck. Fast det dröjer innan det blir skräck. Filmen inleds i en portugisisk skog, en skog som är en populär plats för självmord – likt den japanska skogen i THE FOREST. Här träffas en medelålders man och en ung gothtjej, vilka kommit dit för att ta sina liv. Tjejen är märkligt pigg och glad, och mannen ifrågasätter hennes beslut att begå självmord.

De två vandrar genom skogen medan de de för existantiella diskussioner, och det fungerar överraskande bra. Tankarna går till Jean Rollin och jag undrar hur han hade iscensatt det här, vore han i livet. Stämningen är lite märklig och det kännns nästan lite surrealistiskt.

Så länge de här två befinner sig i skogen är filmen ett drama och det är hyfsat intressant. Men, efter ungefär halva filmen skiftar miljön och det blir något slags skräckfilm. En typ av slasher. Och då blir det hela genast mycket sämre. Det är inte otäckt, det är inte det minsta spännande, och filmen går från attt vara lite unik till att bli något vi sett åtskilliga gånger förr. Den här typen av slasher blir inte bättre för att det görs på ett lite konstnärligt sätt, snarare tvärtom.
Filmen är bara 71 minuter lång, vilket är lagom. Filmfotot är svartvitt, vilket inte tillför något – filmen hade funkat lika bra i färg. Det ligger en fruktansvärd massa extramaterial på skivan.

Gillar du svartvit, konstnärlig skräckfilm med kort speltid, är den utmärkta THE EYES OF MY MOTHER ett bättre val.

Skriven 2018-01-21

print

Våra samarbetspartners