CALL ME BY YOUR NAME

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Luca Guadagnino
I rollerna: Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Armie Hammer, Amira Casar, Esther Garrel

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-12-22

Call me by your name är en av de mest bestående filmer jag sett på homo-temat därför att den fungerar på alla plan visuellt såväl som emotionellt. Tar aldrig till de stora brösttonerna utan lägger sej som mjuk bomull kring hjärtat och låter publiken frossa i finstämda känsloyttringar.

Vi skriver norra Italien 1983 där 17-årige Elio tillbringar sommaren i föräldrarnas hus. Fadern är professor i romersk & grekisk kultur och varje år rekryterar han en före detta elev för att delta i hans forskning. Just detta året faller lotten på Oliver en 24-årig ung självsäker talang. Mellan Elio och Oliver börjar långsam en vänskap frodas som efterhand utvecklas till mera intima känslor som gror en kärleksrelation. Det har dessutom blivit en ovanligt lyckad filmatisering av en bok eftersom den mycket framgångsrikt gått på djupet med karaktärernas tankar och känsloyttringar som ofta går förlorade mellan ord och bild.

Sufjan Stevens musikaliska inramning fulländar det välkomponerade fotot. En av årets höjdpunkter på vita duken sätter punkt för filmåret 2017.

skriven 2017-12-20

print

Våra samarbetspartners