MACGYVER, (Säsong 1)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Återuppstånden tv- snällaction, USA 2016
Regi: James Wan, Joe Dante med flera
I rollerna: Lucas Till, George Eads, Tristin Mays, Justin Hires, Meredith Eaton
DVD/Blu-Ray/VOD
(Paramount)

De senaste månaderna har jag samlat på mig en hel del gamla TV-serier från 1970- och 80-talen. STARSKY & HUTCH, KOJAK, MAGNUM, COLUMBO, ROCKFORD TAR ÖVER – sådana grejor. Varje gång jag sett något trist avsnitt av en ny, hajpad, extremt populär TV-serie på Netflix eller HBO, tar jag fram en box och tittar på ett avsnitt av någon gammal TV-serie. För att återställa ordningen.

Någon box med 80-talsserien MACGYVER har jag dock inte. Inte än. Jag minns dock serien som rätt trevlig. Det hände att jag tittade på den när den gick på TV. MACGYVER blev väldigt populär bland barnfamiljer – ungarna tyckte det var häftigt och spännande, föräldrarna tyckte att det var roligt och lärorikt med alla uppfinningar, och mammorna tyckte att Richard Dean Anderson var snygg och charmig som MacGyver. Serien var inte speciellt våldsam, utan rätt familjeanpassad.

Men. Nu har jag sett några avsnitt av den nya versionen av MACGYVER. Ja, jösses.

Går det inte längre att titta på vanliga, amerikanska network-TV-serier? Är precis allt uselt? Det verkar så. Streamingsajterna och kabelkanalerna står (i bästa fall) för kvalitet, medan vanlig TV står för det osebara. MACGYVER modell 2016 är en typisk modern action-TV-serie – och den är i det närmaste osebar.

Angus McGyver görs av Lucas Till, som spelat Havok i några X-Men-filmer. Han är 27, men ser ut att vara 17 – men framför allt har han ett fruktansvärt störigt utseende. Han ser ut som en stekare. Han ser ut som någon man vill ge på käften. Han är Richard Dean Andersons diametrala motsats.

Jag minns inte vad MacGyver hade för chef och eventuella medhjälpare i originalet, men i den nya versionen ingår han i ett team. De övriga i teamet är en 50-årig före detta soldat, och Unga Snygga Tjejen, som är hacker. Deras chef är den Äldre Snygga Tjejen. MacGyvers flickvän; den Andra Snygga Tjejen, visar sig vara skurk redan i första avsnittet, vilket slutar med att hon rymmer efter att ha tillfångatagits.

Liksom alldeles för många moderna TV-serier, är nya MACGYVER åt helsike för snabbt klippt. Det känns som om de försöker korta ner avsnitten rejält för att få dem att bli 41 minuter, genom att kapa alla scener så att de blir rumphuggna, samt helt klippa bort väsentliga scener. Avsnitten känns andfådda och hetsiga, och de är överraskande våldsamma. Det känns otroligt plastigt och lamt, det är fullkomligt personlighetsbefriat. Framför allt är detta charmlöst.

James Wan (SAW) är verkställande producent för serien och har även regisserat pilotavsnittet. Bland övriga regissörer återfinns Joe Dante. Vinnie Jones är skurk i piloten. Originalet hade en frän förtextsekvens med svängig signaturmelodi. Den nya versionen har en 20-sekundersvinjett, namnen visas så snabbt att man knappt hinner läsa dem, och det enda av det klassiska MacGyver-temat man behållit är introt, som övergår i hemsk, nykomponerad musik.

Jag har svårt att tänka mig att ens barn och ungdomar tycker att nya MACGYVER är en häftig serie. Däremot är det möjligt att barn fortfarande kan tänkas uppskatta 80-talsupplagan

Skriven 2017-12-02

print

Våra samarbetspartners