FRAGMENT AV EN KVINNA (Orpheline)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Arnaud des Pallières
I rollerna: Adèle Haenel, Adèle Exarchopoulos, Gemma Arterton, Solène Rigot, Véga Cuzitek

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-09-01

Fragment av en kvinna börjar bakifrån för att berätta en involverande historia om en kvinna med många namn. Det förflutna hon har lämnat bakom sig hinner i filmens nutid ikapp henne och hennes ordnade liv som rektor på en skola hotas. Genom långa flashbacks så får vi se hennes dåtid och varför hon är i den situation hon är, mellan tillbakablickarna så klipps det åter till den röriga nutiden där hon och människor runtomkring henne, speciellt hennes man, måste förhålla sig till situationen. Undersökningen av rollfiguren är djuplodande och mångbottnad, varje fragment ger en ny intressant inblick i kvinnans liv.

Regissören Arnaud des Pallières, som också skriv manuset tillsammans med Christelle Berthevas, ger oss en elegant berättelse som är direkt utan att vara övertydlig, skiftningar i tid och utseende är snyggt visualiserade och behandlingen av rollfigurerna och deras kontext är empatiskt känslosam. Teman som sexualitet, kontroll, föräldraskap, förlust och exploatering diskuteras på intelligenta sätt. För att spela kvinnan i fokus så har filmen samlat en imponerande ensemble av skådespelare, Adèle Haenel och Adèle Exarchopoulos är fullständigt bländande som de två äldsta inkarnationerna av kvinnan. Gemma Arterton lyser också starkt som den rollfigur som är katalysatorn till att situationen i nutiden uppstår.

Allt som allt så bildar fragmenten av huvudpersonen en spännande och dramatisk helhet som ger en på alla sätt tillfredsställande filmupplevelse.

skriven 2017-08-31

print

Våra samarbetspartners