120 SLAG I MINUTEN (120 battements par minute)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Robin Campillo
I rollerna: Adèle Haenel, Arnaud Valois, Nahuel Pérez Biscayart

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-12-01

Naturligtvis kom inte AIDS till världen en viss datum och tid, bortom fjärran horisonter hade den existerat länge men nu var den fruktansvärda sjukdomen alltså ett faktum även här. Drabbar bara bögar och flator trodde man ett tag men verkligheten kom ikapp ganska tidigt. Detta berodde till stor del på att kändisar som Rock Hudson, Anthony Perkins och Liberace till exempel nu hamnade i spalterna för att ha drabbats. Läkarvetenskapen gav järnet och man lyckades faktiskt ganska fort få fram effektiva bromsmediciner.

Givetvis skördades många offer innan dess och “120 Slag i minuten!” berättar om denna epok (tidigt 90-tal) i Paris och om hur en grupp aktivister ACT UP stångar pannan blodig mot byråkratin för sin sak att öppna ögonen för sjukdomens konsekvenser. Offren som fortfarande övervägande bestod av homosexuella av bägge könen hade samordnat protester i form av affischer, fejkblod och slagkraftiga slogans för att väcka politikernas ögon och öppna medicinföretagens plånböcker för hårdare satsningar på botemedel mot Aids. Många känsloyttringar och relationskonfrontationer i skuggan av sjukdomens effekter både till kropp och själ och man får många tillfällen att fråga sej vad som egentligen behövs för att väcka de som makten haver innan katastrofen blivit ett faktum.

Mycket välspelad på alla fronter men lite väl många karaktärer att ha i fokus och framför allt flera långbänkar i den två och en halv timme långa handlingen. Hur som helst är filmen ett gripande tidsdokument över en tragisk tidsepok som idag lyckligtvis är om inte historia så i varje fall under kontroll.

skriven 2017-11-30

print

Våra samarbetspartners