BETTY SMITH – Nyutgåva “Det växte ett träd i Brooklyn”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nu kommer den andra och avslutande delen i klassikern vi alla kan känna igen oss i

Det växte ett träd i Brooklyn är en slagfärdig uppgörelse med en tid som ville sätta kvinnor på plats. Boken har fått över 100 000 femstjärniga betyg på internationella läsarforum, och första delen fick fin kritik när den släpptes i Sverige i våras. Nu kommer del två i den moderniserade utgåvan om Francie och hennes jakt på självständighet i 1900-talets New York.

Det växte ett träd i Brooklyn släpptes för första gången i USA 1943. Året därpå gjorde den succé som storfilm, och sedan dess har den även blivit teveserie. Det är en klassiker med ständig aktualitet. Så sent som förra året låg den 24 veckor på bästsäljarlistan i Norge.

I första delen möter läsaren den streetsmarta flickan Francie i ett färgsprakande och myllrande Brooklyn – på den tiden stadsdelen var en fattig förort till New York. I andra delen tvingas Francie sluta skolan för att försörja familjen. Ändå vägrar hon att släppa sin stora dröm: att bli författare.

Berättelsen, som på många sätt påminner om Elena Ferrante-böckerna, bygger på författaren Betty Smiths eget liv. Trots en sen debut hann hon bli flerfaldigt prisbelönad och nå kultstatus i USA.

Det växte ett träd i Brooklyn har utnämnts till ”En av århundradets bästa böcker” av New York Public Library och är en bok som fortsätter att trollbinda läsare över generationerna. Göteborgs-Posten beskriver första delen med orden: ”Starka kvinnor i flera generationer … En berättelse på tröskeln till framtiden.”

Det växte ett träd i Brooklyn, del 2 släpps den 21 augusti. Översättning Eva Alexanderson.

© Bookmark Förlag

print

Våra samarbetspartners