THE DARK TOWER

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Nikolaj Arcel
I rollerna: Matthew McConaughey, Idris Elba, Katheryn Winnick, Abbey Lee

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2017-08-16

Adaptioner av Stephen Kings verk är ständigt aktuella, t.ex. så kan vi för tillfället se The Mist och Mr. Mercedes som tv-serier och snart så går remaken av It, med Bill Skarsgård som clownen Pennywise, upp på biograferna. Det har i omgångar pratats om att göra film och tv-serier av The Dark Tower, författarens episka och väldigt långa romansvit om pistolmannen Roland och hans fiender och bundsförvanter, när filmen nu landar så är det inte med ett ”bang” utan med ett ”whimper”, som T.S. Eliot skulle ha sagt. Romansviten är något av nyckelverk för King som binder samman många av hans andra verk och karaktärer i ett meta-universum där det goda och det onda alltid slåss mot varandra och oskyldiga barn alltid hamnar i kläm och ofta räddar världen.

Filmen, som samtidigt är en adaptation av och en fortsättning på romanerna (det går inte att gå in på närmre på det utan att spoila), utspelar sig i två dimensioner och försöker härma böckerna genom att inkorporera påskägg som refererar till andra Stephen King-verk (se t.ex. Pennywise-referensen i Rolands dimension) men det blir aldrig intertextuellt på riktigt intressanta sätt. Avsaknaden av intressanta saker gäller hela filmen som är ett mischmasch av mediokra effekter och förutsägbara händelseförvecklingar som dras ner ytterligare av håglöst levandegjorda rollfigurer och misslyckade försök att engagera åskådaren i den extensiva mytologin. De ibland briljanta skådespelarna Idris Elba och Matthew McConaughey går här på autopilot och danske regissören Nikolaj Arcel (A Royal Affair) visar endast sporadiskt upp sin utmärkta blick för vackra kompositioner där han kontrasterar människor med miljö, t.ex. i scenerna som utspelar sig i Rolands John Ford-påminnande western-miljö.

The Dark Tower är tråkig som ungdomlig sci fi/fantasy-film och inte den mest fascinerande av Stephen King-adaptioner, tanken är att universumet som byggs upp här ska spinnas vidare till tv-serie och eventuella uppföljningsfilmer men det är nog bäst att återvända till ritningsbordet och reboota om efter ett decennium, The Dark Tower-bokserien har potential att bli riktigt intressant i visuella medium men denna version är dead on arrival.

skriven 2017-08-16

print

Våra samarbetspartners