BABY DRIVER

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Edgar Wright
I rollerna: Ansel Elgort, Lily James, Jon Hamm

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-07-26

Gangsterfilmen har precis som skräck och musikal en lång och ärofylld färd genom filmhistorien. Skräckfilmen har ständigt fått nytt blod och nya generationer har tagit de levande döda till sina hjärtan. Musikals är historia som då och då poppar upp med Mamma Mia och något annat lyft men gangsterfilmen borde ha alla chanser att få flyt om genren hamnar i rätt händer. Engelsmannen Edgar Wright är helt klart rätt händer. Historien har återanvänds många gånger. I modern tid är kanske “Driver” (1978) med Ryan O’Neal och Bruce Dern en av de mera minnesvärda.

Ansel Elgort spelar en ung man med talangen att köra bil som en gud, något som är nödvändigt eftersom han kör flyktbilen efter ett väl förvärvat bankrån. Basen för basset “Doc” spelas av Kevin Spacey som bara han är värd biljettpriset. Spacey väljer med omsorg ut sin liga som hela tiden får nya medlemmar (utom Elgort alltså som är oersättlig) för att ingen skall hamna på polisens radar. När Elgort träffas av Amours pilar hägrar den smala vägen men se det går naturligtvis inte för sej i Docs breda.

Det låter och är förutsägbart men det fungerar till hundra procent tack vare att vi hat-älskar varje karaktär som verkar njuta av att spela bad guy. Spacey som sagt men frågan är om inte Jon Hamm med flickvän tar priset som ett modernt Bonnie & Clyde par som dödar och älskar med samma varma själ. Skulle inte förvåna mej om rullen får lite kultstatus på repertoaren.

skriven 2017-07-25

print

Våra samarbetspartners