DUNKIRK

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Christopher Nolan
I rollerna: Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh, Mark Rylance, Harry Styles, James D’Arcy

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-07-18

Dunkirk är full av storslagna panorama-bilder av Dunkirk under andra världskriget, den plats dit britterna motades tillbaka och satt och väntade på att bli dödade eller räddade. Filmen genomsyras av en existentiell ångest som följer på rädslan av att allt är förlorat och visar på mångfacetterat sätt krigs fasor. I Sveriges tre största städer kan filmen tacksamt avnjutas på 70 mm-film, projektorer har renoverats och digitala filer får stå tillbaka för stora tunga filmrullar. Filmen är bra på att omsluta oss med miljöer och situationer där bild och ljud samspelar för att ge en obehagligt skrämmande upplevelse av att befinna sig i ögonblicken som utspelar sig på land, i vatten och i luften.

Individuella rollfigurer fokuseras men inte på det vis som dominerar i många liknande krigsfilmer, istället för att vi får lära känna enskilda personer på djupet så använder filmen rollfigurerna som symboler för alla de människor som på olika sätt var involverade i kriget. De tre huvudspåren vi får följa är en fransk soldat på land som låtsas vara britt för att försöka ta sig på en båt, en liten civilbåt som är en av de många icke-militära båtar som kallades in för att evakuera Dunkirk och några piloter som gör sitt bästa för att skydda luftrummet från bombningar. Ingen, inklusive vi i publiken, kan någonsin känna sig säkra i filmens lugna stunder, närsomhelst kan ett bombanfall eller en vinande kula komma, något som håller spänningen uppskruvad till max genom hela filmen.

Kaskaderna av ljud och bilder som möter oss under action-scenerna är överväldigande och träffar precis i rätt i sin intention att skapa en obehaglig stämning. Dunkirk lyckas med konststycket att samtidigt involvera oss direkt i actionen och öppna upp möjligheter för oss att analysera skeenden kritiskt, detta genom en kombination av Christopher Nolans engagerande regi och manus, en intressant klippning och distansen som kommer med att främst lära känna rollfigurerna i situationen. Dunkirk är en mäktig filmupplevelse som tydligt visar på hur hemskt krig är och vad det, både bra och dåligt, lockar fram i människor.

skriven 2017-07-19

print

Våra samarbetspartners