DUNKIRK

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Christopher Nolan
I rollerna: Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh, Mark Rylance, Harry Styles, James D’Arcy

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-07-18

Det skrevs filmhistoria när de kom, sågs och segrade på filmduken i slutet av femtiotalet. Todd AO (Michael Todds testamente plus att han varit gift med Elisabeth Taylor) 70 mm fyllde vita duken i varje tum och gav en helt ny dimension åt epos som South Pacific (som gick upp på Scania här i Malmö med buller och bång 1958). På Royal kom de sedan slag i slag “Windjammer”, “Så vanns vilda västern”, “En ding, ding värld” och andra visuella “slagskepp” som fick publiken att gå man ur huse för att se en volym som TV aldrig kunde matcha.

Nu är cirkeln sluten när 70 mm systemet gör sin entré på scenen igen med Christopher Nolans fantastiska filmatisering om och kring slaget vid Dunkirk under andra världskriget. D-dagen upplever gärna de allierade igen med filmer som “Den längsta dagen” och “Rädda menige Ryan” för att nu ta två av de mest namnkunniga men Dunkirk är knappast samma fjäder i hatten. Engelska och franska trupper sitter fast på stranden i Dunkirk omringade av tyskar där Görings Luftwaffe dagligen sprider död och förintelse över dem. fyrahundratusen allierade väntar på att bli evakuerade och Churchill vill se trehundratusen på plats när slaget om Storbritannien skall komma, och Sir Winston vet att det kommer när Herman har laddat om kanonerna. Man har inga skepp att evakuera med så det blir civila som får agera räddare i nöden.

Nolan har signerat ett mästerverk i varje tum. Visuellt biter sej varje scen fast i åskådaren och man känner sej delaktig i det nattsvarta helvete som tornar upp sej på den gigantiska duken. och den musikaliska inramningen är skräddarsydd för att ge stämning och miljöskildring exakt rätt tonläge. En handfull skickliga skådespelare som Tom Hardy, Cillian Murphy och James D’Arcy mejslar med sparsam dialog ut sina roller så att man riktigt känner deras ångest för det öde de här betvingas kämpa mot för att överleva. Christopher Nolan bör vara självskriven Oscarsvinnare när den dagen kommer.

skriven 2017-07-18

print

Våra samarbetspartners