KORPARNA – Jens Assurs film uttagen till San Sebastian

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Jens Assurs långfilmsdebut Korparna är i tävlan i sektionen New Directors på den 65:e internationella filmfestivalen i San Sebastiàn 22-30 september. Festivalen grundades 1953 och räknas som en av världens större filmfestivaler. Filmen är baserad på Tomas Bannerheds Augustprisbelönade roman med samma namn.

– Jag är väldigt glad att Agne, genom Reine Brynolfssons så exakta och gripande gestaltning, nu ska få lämna gården och resa ända till San Sebastian, säger regissören Jens Assur.

I sektionen New Directors tävlar internationella regissörer med sin första eller andra långfilm. Jens Assur har tidigare arbetat som stillfotograf och gjorde sin kortfilmsdebut med prisbelönta Den sista hunden i Rwanda (2005). Därefter har han skrivit och regisserat kortfilmerna Killing the Chickens to Scare the Monkeys (2011), A Society (2013) och Hot Nasty Teen (2014). För sina kortfilmer har han vunnit priser från bland annat Tribeca Film Festival och Clermont Film Festival. Han blev även den första skandinaven att ta emot Sundance/NHK International Filmmakers Award år 2012.

Korparna, i regi och manus av Jens Assur, är ett drama som utspelar sig på den svenska landsbygden under 1970-talet. Agne sliter hårt för att få gården att gå runt. ett arbete som nöter på honom både fysiskt och psykiskt. Pressen ökar ytterligare när arrendeägaren vill modernisera och hotar att säga upp arrendet. Agnes familj har brukat gården i generationer och han har tagit för givet att äldste sonen Klas ska ta över när han själv inte längre orkar. Klas däremot vill inte gå i faderns fotspår, men vill inte heller lägga ytterligare börda på sin far. En man som redan verkar ha fått nog av verkligheten. Frågan är hur länge man kan skjuta upp det oundvikliga?

Jens Assur låter bilderna tala i en lika bistert karg som kraftfull historia om skam, skuld och livsdrömmar. Filmen baseras på Tomas Bannerheds kritikerrosade roman som belönades med Augustpriset 2011.

I rollerna ser vi Reine Brynolfsson, Maria Heiskanen, Peter Dalle och Jacob Nordström.
Korparna har svensk biopremiär 13 oktober.

© TriArt Film

print

Våra samarbetspartners