I HUVUDET PÅ CHRISTER BJÖRKMAN: 1992 – vad hände då?

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Året då Sovjetunionen officiellt upplöses, Bill Clinton blir president i USA, våldsamma upplopp rasar i Los Angeles när poliserna som misshandlat Rodney King frias, hundratusentals människor flyr undan kriget i forna Jugoslavien – många till Sverige. Här börjar Bingolotto, Rederiet och frukost-TV sändas, Lasermannen härjar och dåvarande invandrarminister Friggebo tar upp ”We shall overcome” med oroliga Rinkebybor. Samma år vinner Tre Kronor hockey-VM, Sverige får den första 20-kronors sedeln, Stefan Edberg är världsetta i tennis, Nirvana släpper ”Smells like teen spirit”, techno och housemusik betraktas som underground och Boel Flodgren blir Lunds, Sveriges och Europas första kvinnliga universitetsrektor. Och i Malmö sjunger Christer Björkman det svenska eurovisionsbidraget ”Imorgon är en annan dag” inför 100 miljoner tittare världen över. Det har hänt mycket sedan dess.

Sist ut i Malmö Live Konserthus tredagarsfestival I huvudet på Christer Björkman 10-12 november möts Niklas Strömstedt och Christer Björkman för att gå igenom livet och tillvaron året 1992. Hur såg samhället ut? Vad var utanförskap? Hur pratade vi till exempel om HBTQ och normer?

– 1992 hade man inte utan vidare kunnat byta ut flicka till pojke i ”Det finns en flicka jag går till ibland”, säger Christer Björkman. Det är verkligen en annan tid nu. Särskilt här i Sverige är dörren är vidöppen för oss homosexuella, men den kan snabbt slå igen.

Samtalet ackompanjeras av låtar från topplistan från 1992, framförda av Patrik Isaksson och en rad spännande, up and coming unga artister – Albin Gromer, Loulou Lamotte, Steso Songs och Naomi Wiehe.

Alla gör de egna utvalda låtar från det aktuella året, en verklig låtskatt vars texter sen också skärskådas närmare av Niklas och Christer. I låtskatten som kommer att spelas finner vi åtskilliga hits, som till exempel Till dom ensamma av (Mauro Scocco), Himlen runt hörnet (Lisa Nilsson), Vem tänder stjärnorna? (Eva Dahlgren), Halvvägs till framtiden (Niklas Strömstedt), Stockholm (Orup) Långt härifrån (Py Bäckman), Kom och håll om mig (Eva Dahlgren), Stockholm i mitt hjärta (Lasse Berghagen), Två mörka ögon (Sven-Ingvars) och Precis som du (Irma Schultz) med många fler.

Vad: I huvudet på Christer Björkman: 1992 – vad hände då?
När: Söndag 12 november 2017 kl 15:00-16:10
Var: Malmö Live Konserthus, stora konsertsalen

© Malmö Live Konserthus

print

Våra samarbetspartners