KAR DE MUMMAS RACKARUNGAR: TVÅ ÅR I VARJE KLASS och SIGGE NILSSON OCH JAG

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nostalgiskt busiga skolstreck, Sverige 1938
Regi: Sigurd Wallén
I rollerna: Sven-Eric Gamble, Åke Johansson, Björn Berglund, Ann-Mari Uddenberg, Sven-Bertil Norberg
DVD/Blu-Ray/VOD
(Studio S Entertainment)

BETYG: TRE

KAR DE MUMMAS RACKARUNGAR är en utgåva som innehåller de två filmerna TVÅ ÅR I VARJE KLASS och SIGGE NILSSON OCH JAG, bägge från 1938, och bägge i regi av Sigurd Wallén, som även spelar rektor Wahlberg. Jag skriver “utgåva”, eftersom det inte handlar om en box – båda filmerna ligger på samma skiva.

Här tänkte jag först skriva lite om hur jag, när jag var 10-12 år, lånade Kar de Mummas böcker om busungarna Sigge och Putte på biblioteket och tyckte de var fantastiskt roliga, vilket är intressant med tanke på att den första kom 1934. Men när jag nu tar en titt på herr de Mummas bibliografi, ser jag att han 1977 skrev en bok som heter “Ett år i varje klass: flera minnen om min gamla skola och den tiden”. Jag tror att det var den jag läste först, ovetande om att den då var nyskriven. När jag sedan lånade 1934 års “Två år i varje klass: en elak skolgosses minnen”, tyckte jag att den var mossig och bitvis svårbegriplig.

… Vilket är ungefär vad man kan säga om dessa två filmer. Visst, de är underhållande och rätt roliga, och eftersom de bara varar strax över en timme vardera, hinner de inte bli tråkiga. Men – jag såg dem tillsammans med min sambo, och här fanns mycket som gjorde oss konfunderade. Framför allt hur skolsystemet fungerade.

Sigge Nilsson (Sven-Eric Gamble, som var 14 år 1938) och hans bror Putte (Åke Johansson, som var 13) är två gossar som ständigt ställer till det för sig; de busar konstant och är dåliga i skolan – så pass att de inte blir uppflyttade till nästa klass. Båda pojkarna går i trean – trots att de inte är lika gamla. Killarna i klassen är allt från barn till tonåringar. Sigges och Puttes storasyster Laura spelas av Ann Mari Uddenberg, som var 23. Hon går i åttan.

Detta är rätt förvirrande – mer eller mindre vuxna skådespelare ska föreställa grundskoleelever. Men såg det annorlunda ut på 30-talet? Var årskurserna annorlunda?

I TVÅ ÅR I VARJE KLASS anländer en ny lärare till skolan – den unge och mycket stränge dr Gans (34-årige Björn Berglund). Han börjar genast uppvakta Laura – som alltså går i åttan. Mot slutet av filmen konstaterar Sigge och buskillarna att Gans trots allt är en schysst kille, och Gans och Laura får varandra. Och ingen tycker att det är konstigt att en vuxen lärare är ihop med en elev i åttan.

I SIGGE NILSSON OCH JAG anländer en ny elev till skolan – sportstjärnan Tage Malling, som spelas av Sven-Bertil Norberg. Norberg var 26 år 1938 och det ser väldigt konstigt ut när han sätter sig i skolbänken med de andra, betydligt yngre eleverna. Unge herr Malling blir genast förälskad i klasskompisen Kristina. Hon görs av Gaby Stenberg, som var 15. Uppenbarligen tyckte ingen att det var märkligt med detta kärlekspar – utom möjligen Gaby Stenberg. En romantisk scen ska avslutas med att Tage Malling kysser Kristina – men i sista sekunden sätter Kristina handen för munnen. Jag tror inte att detta stod i manus och det var nog inte meningen att det skulle komma med i den färdiga filmen.

Stora delar av filmerna består av bestraffningar. Det utdelas örfilar till höger och vänster. Föräldrar och lärare hotar med stryk. Buspojkar låses in. Livet var hårt på den tiden! Och skolpojkarnas favoritnöje är av allt att döma slagsmål. Ofta stora gruppslagsmål.

De må vara busiga och dåliga i skolan, men innerst inne är killarna reko, käcka, lillgamla, och pratar härligt klyschig stockholmsslang.
En 17-årig Nisse Hallberg medverkar i bägge filmerna. Hallberg och Stenberg dog för inte så länge sedan, de hade långa karriärer. Några av de övriga skådespelarna, som Gamble och Norberg, blev inte så gamla.

I en minimal roll som hembiträde i SIGGE NILSSON OCH JAG ser vi, oftast bakifrån eller delvis ur bild, Mona Geijer-Falkner – hon som senare spelade Kristin i Åsa-Nisse-filmerna. 

Skriven 2017-06-17

print

Våra samarbetspartners