END OF A GUN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Billighetsraffel, USA 2016
Regi: Keoni Waxman
I rollerna: Steven Seagal, Florin Piersic Jr., Jade Ewen, Jacob Grodnik, Jonathan Rosenthal
DVD/Blu-ray/VOD
(Njutafilms)

BETYG: TVÅ

Precis som fallet är med Dolph Lundgren, försöker jag se allt med Steven Seagal. Det har blivit en besatthet. Även om kvalitén på Dolphs filmer har sjunkit ganska markant, händer det att han medverkar i en och annan film som är rätt bra, ibland till och med riktigt bra. Seagal, däremot, han verkar inte ens försöka göra bra filmer – och det är väl detta som fascinerar. Det händer att hans filmer är underhållande och ultravåldsamma, men på sistone har Seagals filmer varit under all kritik.

Keoni Waxman har regisserat några av Steven Seagals bättre filmer, som A DANGEROUS MAN, men även några av hans sämre – som till exempel A GOOD MAN. Waxmans senaste Seagal-epos END OF A GUN är bättre än A GOOD MAN, men det här är långtifrån en höjdare.

Steven Seagal är faktiskt med i END OF A GUN. Ja, ni vet kanske hur det brukar vara: Seagal dominerar omslaget, hans namn står med stora bokstäver, han påstås ha huvudrollen, men när man väl ser filmen, medverkar Seagal tjugo minuter, och är då inklippt, eftersom han inte orkat agera mot några motspelare. I en del fall är han även dubbad.

I den här nya filmen finns en rad scener där det ser ut som om Seagals scener tagits separat, och när hans ansikte inte är i närbild, ser man en stand-in bakifrån. Men – här finns även flera scener där Seagal, ta-daa, agerar med andra skådespelare, ja, han medverkar till och med i några actionscener.

END OF A GUN börjar bra. Dessutom har han verkligen huvudrollen, och medverkar genom hela filmen; från början till slut. I vanlig ordning spelar Seagal en före detta agent. Han befinner sig i Paris (som egentligen är Bukarest i Rumänien, med inklippta bilder på Eiffeltornet och annat) och när filmen börjar får han syn på en strippa, som bråkar med en snubbe på en parkeringsplats. Seagal säger till snubben att lägga av, och det bär sig inte bättre än att Seagal skjuter ihjäl honom.

Efter denna inledning blir det sämre och ibland lite förvirrat. Strippan föreslår att Seagal ska hjälpa henne att stjäla tvp miljoner dollar av några gangsters, vilket han så gärna gör. Seagal och strippan jagas av gangsters. Seagal tar livet av folk.

Ett par actionscener är hyfsade, men som helhet är filmen småtråkig och ointressant. Seagal svär orimligt mycket i den här filmen. Antagligen för att visa hur tuff han är. Ofta sitter han ner. Hans peruk är mer lik en basker än någonsin.

skriven 2017-05-14

print

Våra samarbetspartners