VAD DÖLJER DU FÖR MIG? (Perfetti sconosciuti)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Pablo Genovese
I rollerna: Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini, Edoardo Leo, Valerio Mastandrea, Alba Rohrwacher, Kasia Smutniak

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-05-05

Italienska filmer vimlar det inte direkt av på repertoaren, men här har vi en som inte bara kan ståta med två lokala Oscars, utan även råkar ha blivit en stor hit hemma i stövellandet. Välförtjänt, får man väl säga. Det här är nämligen en lika underhållande som flyhänt genomförd skapelse med både substans och fyndighet i mixen.

Sju vänner i den yngre medelåldern ska till att träffas på middag i hemmets varma sköte. Värdparet Eva och Rocco har bullat upp med allehanda godsaker. Pastan och all annan mat är redo för inmundigande, det ekologiska vinet medtaget och den hemlagade tiramisun likaså. Allt är upplagt för en mysig kväll. Om det nu inte bara vore så att någon får för sig att föreslå att alla bokstavligt talat ska lägga alla korten i form av mobilen på bordet. För visst kan det vara kul om alla sätter på högtalarfunktionen och läser upp sina SMS för öppen ridå utan censurerande filter.

Att idén inte är så överdrivet lyckad ska dock visa sig under kvällens lopp. Det vänskapliga gnabbandet och den småråa men hjärtliga stämningen förbyts gradvis till något inte fullt så lustfyllt. För det är klart att flera i sällskapet ruvar på hemligheter, som inte riktigt tål att vädras ens i det bästa vänskapliga sällskap. Vilka dessa är ska förstås inte avslöjas, men man kan väl säga som så att det handlar om potentiellt livsförändrande saker, vars avslöjande får konsekvenser av det inte helt förutsägbara slaget.

Det ska villigt erkännas att jag gillar den här filmen. Det hela är genomtänkt med inte så lite charm och kvickhet på pluskontot. Välskrivet lekfullt med djup i botten toppat med en hel del svart humor är också en lämplig beskrivning av de som serveras i detta stämningsskiftande kammarspelsliknande drama av det inspirerat pratiga slaget.

skriven 2017-05-02

print

Våra samarbetspartners