JUSTICE LEAGUE DARK

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Animerad superhjälteaction, USA 2017
Regi: Jay Oliva
Originalröster: Matt Ryan, Camilla Luddington, Jason O´ Mara, JB Blanc, Ray Chase
DVD/Blu-ray/VOD
(Warner Home Video)

BETYG: ETT

DC Comics brukar ofta vara bättre på att göra animerade filmer och TV-serier, än spelfilmer. Jag har sett långt ifrån allt, verkligen långt ifrån allt, men många av de animerade produktioner jag jag sett de senaste decennierna har jag gillat – och de har funkat betydligt bättre än de ibland klumpiga försöken på bio.

Förra årets direkt-på-DVD-film BATMAN: THE KILLING JOKE (som jag såg på Netflix) var den första tecknade film från DC som blev Rated R, det vill säga barnförbjuden. Den var faktiskt rätt bra, men så bygger den också på en bra serie. JUSTICE LEAGUE DARK bygger visst också på en serie, men den har jag inte läst, eller ens hört talas om. Den här filmen blev också barnförbjuden – men fan vet varför. Jag satt och väntade på det “disturbing violence” som amerikanska censurmyndigheten MPAA utlovat.

I Metropolis och Gotham City börjar vanliga, hederliga medborgare plötsligt begå brott. Superhjältekonstellationen Lagens Väktare sammanträder och kommer fram till att det är onda varelser från en annan värld som är i farten. Läderlappen kontaktar John Constantine, som sammanställer en alternativ Lagens Väktare-sammanslutning, bestående av DC:s mer ockulta, monstruösa figurer. Zatanna, Deadman, Etrigan, Black Orchid, Träskmannen och möjligtvis några till. Jag vet inte riktigt …

… eftersom den här filmen var rätt svår att ta sig igenom. Jag orkade inte följa med i den förvirrade handlingen, eftersom filmen nästan uteslutande består av sjövilda strider. Detta är inte alls ett “vuxet” äventyr, det känns bara som ännu en produktion för hyperaktiva tioåringar. Någon skräckstämning infinner sig aldrig, intellektuellt djup saknas. Självklart är filmen inte tecknad i samma stil som Blu-ray-omslaget; filmen är lika kantig som vanligt. Det är tröttande att titta på. Constantines röst görs av Matt Ryan, som spelade figuren i den kortlivade TV-serien.

Fast bland extramaterialet finns en del intressant. Främst en tjugo minuter lång dokumentär om Träskmannen. Bernie Wrightson medverkar inte, men väl Len Wein, som skapade figuren tillsammans med Wrightson. Wein säger bland annat att han inte gillar Alan Moores och övriga författares version av serien. Han förstår inte varför det ska vara mörkt, deprimerande och “vuxet”; han tycker att det ska vara kul att läsa (den här typen av) serier.

Här ligger även ett flertal “smygtittar” på andra animerade superhjältefilmer, där producenter, regissörer, manusförfattare med flera pratar väldigt detaljerat om vad de vill med filmerna. Vidare finns här två avsnitt av den tecknade TV-serien THE BRAVE AND THE BOLD, de klarade jag inte av att se klart. Kamandi figurerar i det ena avsnittet. Flera av DC:s animerade filmer är alltså riktigt bra. Tyvärr hör JUSTICE LEAGUE DARK inte till dessa.

skriven 2017-03-20

print

Våra samarbetspartners