US

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jordan Peele
I rollerna: Lupita Nyong´o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker, Shahadi Wright Joseph

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-03-22

Med 2017 års Get Out placerade sig skådespelaren Jordan Peele på skräckfilmskartan. Han hade skrivit och regisserat en film som lyckades vara både intressant, våldsam och spännande, samt rolig och satirisk. Dessutom fick filmen lysande kritik och blev en stor publikframgång – det är den första film av en svart regissör som spelat in över hundra miljoner dollar.

Jordan Peele visade sig alltså vara en kille att hålla ögonen på, och förväntningarna på hans nästa film var höga. Peele kan sin skräckhistoria, vilket märks redan i filmens första scen, i vilken man ser en TV omgiven av hyllor med videokassetter. En av filmerna på hyllorna är C.H.U.D., en gammal film om ett monster i kloaksystemen; en liten vink om vad US kan tänkas innehålla. Ett par av de övriga filmerna är The Goonis – Dödsskallegänget och The Right Stuff, den sistnämnda i samma dubbelkassettutgåva som Captain Marvel plockar upp i videobutiken i Captain Marvel.

I en prolog som utspelar sig 1986 följer lilla Adelaide med sina föräldrar till ett tivoli på en strand. Där smiter Adelaide iväg och råkar förirra sig in i en spegelsal, och därinne ser hon sig själv. Och det är inte en spegelbild.

Hopp till nutid och lilla Adelaide har vuxit upp till Lupita Nyong’o. Hon är gift med Gabe (Winston Duke), och tillsammans har de barnen Zora (Shahadi Wright Joseph) och Jason (Evan Alex). De flyttar in i en stor, tjusig villa, och verkar leva ett behagligt liv. Gabe köper till och med en båt, som inte funkar som den ska.

En kväll upptäcker de att det står några utanför huset. Fyra rödklädda personer som bara står och stirrar på huset. Gabe går ut och försöker skrämma iväg dem utan att lyckas. Plötsligt anfaller inkräktarna och lyckas ta sig in. Inkräktarna är våldsamma, otäcka – och de är familjens dubbelgångare.

De rödklädda ser ut precis som Adelaide och hennes familj. Var kommer de ifrån? Vad vill de? Först och främst vill de skada den fridfulla familjen – helst med hjälp av stora saxar. Hela familjen samarbetar för att komma undan de brutala dubbelgångarna, men situationen visar sig vara ännu värre utanför huset.

Till stora delar är Us en bra film, ibland är filmen till och med jättebra – som jag nämner ovan kan Jordan Peele sina skräckfilmer. Men trots detta lämnade jag biografen en aning besviken.

Besvikelsen beror på filmens sista tjugo, trettio minuter. Här ska det som sker förklaras – och förklaringen funkar inte alls. Det är bara fånigt. Slutbilderna är skrattretande jönsiga. Det känns som om Peele, som även står för manus, tagit hjälp av M Night Shyamalan för att försäkra sig om att slutet skulle bli så otillfredsställande och dumt som möjligt. Fast det är klart, redan i filmens början undrade jag hur de ska kunna få ihop det här på ett tillfredsställande sätt.

Men som sagt, fram till slutet är det här bra. Det är rätt intensivt, våldsamt och blodigt, och några skämt är kanske lite malplacerade i sammanhanget. Ett NWA-skämt är dock fantastiskt kul.

Återigen står Michael Abels för filmmusiken – och den är faktiskt strålande. I synnerhet körstycket som hörs under förtexterna. Även om Us alltså är en liten besvikelse, är jag nyfiken på vad Jordan Peele hittar på härnäst. Jag hoppas att han inte kraschar och brinner, som M. Night Shyamalan.

Skriven 2019-03-20

print

Våra samarbetspartners