FILMEN OM BADROCK

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Mats Jankell
Dokumentär med Björn Skifs, Sanne Salomonsson, Mats Ronander, Tommy Nilsson, Nina Söderquist, Lisa Nilsson

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-03-07

Badrock var det opretentiösa kompisprojektet som växte till ett monster under sin existens mellan 1986 och 1992. Där kunde historien slutat, men när Borgholms tvåhundraårsjubiléum stundade 2016 slängde kommunen över frågan till Björn Skifs om han inte kunde tänka sig skaka liv i konceptet igen exakt trettio år efter starten blev svaret jakande. Upphovsmannen själv hyste för all del vissa tvivel om dess gångbarhet så här många år efteråt. Men naturligtvis blev det succé Igen; sju konserter och trettiotusen sålda biljetter blev resultatet, och nu kan även de som inte var där få ett tydligt hum om vad som missades.

Med detta sagt kan man väl också säga att filmen levererar precis vad man förväntat sig. För Filmen om Badrock är givetvis feelgood rakt igenom. Det är en nostalgitripp som ger en flashback till en hemvävd version av det glassiga åttiotalet. Eller kanske varför inte en kavalkad av det välspelat sympatiska slaget för hela den hittörstande familen . Björn Skifs själv säger vid något tillfälle något i stil med att Badrocksgänget i första hand var ett coverband, det var det som var poängen. Således är det här ett upplägg även den kritiske får acceptera, surkartar som ser på detta somriga publikfrieri som slöseri med tid och talang får se sig om efter annan musikunderhållning.

Själv lät jag mig villigt sugas in i den positiva tonen. Ska man tro på filmen var Badrockssällskapet ett gäng glada gamänger som släppte alla eventuella egotendenser i samma ögonblick som de tackade ja till att hänga med på initiativtagare Skifs äventyr. Istället spirade och frodades vänskapen, värmen och skojerierna både på och utanför scenen. Vi vanliga dödliga får också mycket riktigt följa med på turnébussen, efterfesten och Ölandssightseeing.

Fast fokus är som sig bör på musiken. Det bjuds generöst på idel livesekvenser från då och nu med Skifs själv, rockmama Sanne Salomonsson, hennes ex-make Mats Ronander, en mer eller mindre hårfager Tommy Nilsson, en ung och medelålders Lisa Nilsson och diverse andra kända namn. Den ende från då det begav sig som saknas är Peter Lundblad. Han gick ju ur tiden i december 2015, så hans vänner fick gemensamt ta sig an hans Ta mig till havet, och avsluta konserterna varje kväll på trettioårsjubiléumet. Detta var inte bara filmens mest rörande ögonblick, utan också en vemodig påminnelse om att inget rår på tidens tand. Inte ens den evigt unge och vitale Björn Skifs med vänner på Badrockshumör.

skriven 2017-03-06

print

Våra samarbetspartners