ELD & LÅGOR

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Måns Mårlind och Björn Stein
I rollerna: Albin Grenholm, Frida Gustavsson, Lennart Jähkel, Helene af Sandeberg, Robert Gustafsson

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2019-02-14

Duon Mårlind & Stein är tillbaka med en ny långfilm, och det är inget som fick mig att jubla på förhand. De är två killar vars estetiska sinne är minst sagt oklanderligt, men som aldrig fått ur sig något jag tycker är bra.

Storm var väldigt omskriven när den kom 2005. Jag såg den aldrig på bio, men när jag väl klämde den på DVD, tyckte jag att det var en skitsnygg film som var märkligare än bra. Det är väl detta som är problemet med duons filmer – tjusiga bilder kastas bort på dåliga manus. TV-serien Snapphanar från 2006 blev allmänt utskälld, 2010 gjorde de Shelter med Julianne Moore, vilken jag inte minns om jag sett eller ej, och denna följde de upp med den vissna Underworld Awakening; den fjärde delen i den allmänt misslyckade Undeerworldserien (kom igen, det räcker inte med att Kate Beckinsale är snygg, tuff och sexig).

Senast vi såg något av Mårlind & Stein på bio handlade det om, ähum, Håkan Hellström. Det var ju de som gjorde KÄNN INGEN SORG. En film med snygga effekter, men det var väl allt. Duons nya verk, Eld & lågor, bygger visst på sanna händelser – filmen handlar om Gröna Lund i Stockholm på 1940-talet. Jag vet ingenting om Gröna lunds historia, jag har varit i parken en gång, och det är nästan 40 år sedan – och jag tyckte att Grönan bleknade vid en jämförelse med Liseberg.

Den surrealistiska Eld & lägor är ett uppenbart försök att göra en Jean-Pierre Jeunet-film på svenska – med vissa inslag av Baz Luhrmann. Det här är en film som är fantastisk att titta på. Detta är något av det snyggaste som någonsin producerats i Sverige, åtminstone på den här sidan av Mannekäng i rött. Filmen, som är inspelad i Ungern, innehåller även specialeffekter i toppklass, signerade Kaj Steveman.

Innehållsmässigt sett är det dock värre. Jag kan omöjligt avgöra om det här är en kalkon eller inte. Eld & lågor är en Romeo & Juliahistoria som känns märkvärdigt tunn och enkel. Mitt emot Gröna lund ligger det konkurrerande nöjesfältet Nöjesfältet; en lågbudgetvariant med cirkusnummer, strippor och billig öl, allt drivet av “tattare”. Lennart Jähkel spelar Johan Lindgren, direktör för Nöjesfältet, medan Robert Gustafsson gör Gustaf Nilsson; chef för Gröna lund – och en mycket ond man. Nilsson är beredd att göra allt för att Nöjesfältet ska gå under. Familjen Lindgren, å sin sida, är inte sena med att hämnas och slå tillbaka.

Johan Nilsson har en driftig son som heter John (Albin Grenholm, som är lite lik James McAvoy), medan Gustaf Nilsson i sin tur har dottern Ninni. Hos spelas av fotomodellen Frida Gustavsson, som är vansinnigt tjusig. Hon är även huvudet längre än sina motspelare, vilket är lite kul. Hon är med andra ord en amason!

Självklart bär det sig inte bättre än att John och Ninni blir kära i varandra. Förbjuden kärlek! Ska de kunna hålla det hemligt? Vad ska deras föräldrar säga? Pernilla August spelar Johns mor, och hon försöker genast sabba förhållandet. Ninnis far hittar på elaka grymheter.
Det här är en story vi sett oräkneliga gånger tidigare – ibland sämre, ibland i bättre och mer intressanta varianter. Dialogen i Eld & lågor är ofta lite pinsam, och jag att och skruvade på mig när Ninni pratade med insekter som en annan Disneyprinsessa. En och annan scen är också väl jönsig, som när John och Ninni utför cirkuskonster utanför ett barnhem med finska krigsbarn. Filmens repliker fälls teatraliskt, Albin Grenholm pratar forcerat.

… Samtidigt undrar jag om inte allt det här skulle funka betydligt bättre om filmen var på franska! Fransmän uttrycker sig ju inte som vi, och de kommer ofta undan med poetiska utsvävningar och teatraliska klumpigheter.

Det förekommer en rad musiknummer i filmen. Det handlar om något modernare hitlåtar, bland annat Bon Jovis You give love a bad name, som framförs i 40-talsversioner. Anakronismer är det gott om i filmen.

Jag blev lite ställd när jag såg Eld & lågor. Detta är uppenbart en film gjord med stort hjärta och alla inblandade vill väl. De unga huvudpersonerna gör sina roller med tor entusiasm, och Frida Gustavsson kan bli en ny stjärna vad det lider. Filmen är som sagt fantastisk att titta på, det är otroligt snyggt. Det här är ett visuellt spektakel.

… Därför är det synd att jag inte tycker att Eld & lågor speciellt bra. Det är något som saknas. Med några fler twister och finesser i manuset, samt mer humor, hade jag höjt mitt betyg ett snäpp.

De som förväntar sig att Robert Gustafsson ska vara rolig blir gruvligt besvikna. Operation Ragnarök-regissören Fredrik Hiller har en liten roll som slem polis.

Skriven 2019-02-14

print

Våra samarbetspartners