GOLD

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Stephen Gaghan
I rollerna: Matthew McConaughey, Edgar Ramirez, Bryce Dallas Howard, Corey Stoll, Toby Kebbell

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-03-03

Matthew McConaughey fortsätter övertyga. Någon gång kring senaste decennieskiftet bestämde han sig uppenbarligen för att lägga de lättviktiga rom comrollerna på hyllan och satsa på mer utmanande uppgifter, och alltsedan dess har denne Texasbördige herre åter framstått som en av Hollywoods duktigaste aktörer. Gold utgör ännu ett exempel på detta. McConaauhey är lysande när det gäller att spela kaxiga, och inte helt sympatiska figurer med trots allt försonande drag, och här glänser han åter i en fascinerande verklighetsbaserad skapelse som kanske inte riktigt kan tangera standarden på de egna insatserna.

McConaughey är Kenny Wells, gruvprospektör på avsevärd affärsmässig dekis. Han vägrar dock ge upp, så när en ovanligt tydlig dröm ger sig till känna i medvetandet tar han en sista chans, pantar sin tålmodiga frus guldklocka och åker till Indonesien. Där slår vår smått påstridige hjälte sig samman med Michael Acosta, en gruvkännare med gott rykte och ännu bättre meriter. En lyckad union, ska det visa sig. För efter en del tuffa motgångar stöter man på en fyndighet som kan göra dem väldigt rika.

Fast berättelsen slutar förstås inte där. Det här är ju trots allt en underdoghistoria om uppgång, fall och kanske ytterligare en uppgång. Samt fulspel och lurendrejeri på hög nivå förstås, ingredienser som aldrig slutar vara fascinerande i sådana här sammanhang. Så är fallet även här, för övrigt. Filmen höll intresset vid liv ända till slutignalen. Ärligt talat har jag svårt att förstå den hårda kritiken många kollegor har haft på den amerikanska hemmaplanen. Visst, filmen saknar i viss mån fokus, blandar in rollfigurer, som sedan bara försvinner och har svårt att helt bestämma sig för vilken ton i berättandet som passar bäst, men regissören Stephen Gaghan förtjänar ändå beröm för att trots allt ha skapat en effektivt berättad och underhållande rövarhistoria som återigen visar att verkligheten nästan alltid överträffar dikten.

skriven 2017-03-01

print

Våra samarbetspartners