BLEED FOR THIS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Ben Younger
I rollerna: Miles Teller, Aaron Eckhart, Katey Sagal, Ciarán Hinds

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-01-20

Jag har aldrig varit sportintresserad utom just för boxning. Började naturligtvis med Ingo och Floyd Patterson och sedan Ali och Sonny Liston som var en av de mest intressanta människor jag träffat med många nyanser som hade svårt att komma fram eftersom hans mörka förflutna låg som en hinna över hela hans karriär. Viktklasserna under tungvikt är jag mindre bevandrad i så det är med stora förväntningar jag bänkar mej på “Bleed For This” som handlar om Vinnie Pazienza (Miles Teller) som gjorde en enastående comeback efter att ha blivit invalidiserad i en bilolycka.

Pazienza hade uppenbart samma förmåga att förflytta sej mellan olika viktklasser som Archie Moore som rörde sej mellan lätt tungvikt och tungvikt utan problem. Nåväl Paziensa hausades upp av sin familj, speciellt pappan som solade sej i glansen av sonens framgångar. Bilolyckan var nära att sätta stop för framgångarna men den dynamiske tränaren Kevin Rooney (Aaron Eckhart) tar vid igen där det hela slutade 13 månader tidigare.

Rocky-sagan var fiction, en fantasiprodukt av Stallone som hade drag av flera mästare som Marciano och en handfull till. Den hade precis som boxningsfilmer med verkliga förebilder Paul Newman som Rocky Graziano i “Gatans kung” (1956) och Robert DeNiros Jake LaMotta i “Tjuren från Bronx” (1980) den fysiska och psykiska styrkan som drivmedel.

Detsamma gäller nu i högsta grad Paziensa som mot omgivningens välmenande råd och tränarens tvivel börjar lyfta skrot och träna igen för att sätta alla naturlagar ur spel. Visst har dramaturgin som ni säkert förstår inget nytt under solen att bjuda på än det som nämnda fighters och ett dussin till redan har levererat i parti och minut men det är just dessa egenskaper som gör stora boxare (och gäller givetvis i andra sporter också). Miles Teller fyller upp sin vältränade fighter både fysiskt och trovärdigt. Titelmatchen mot mästaren Roberto Duran från Panama som han för övrigt slog två gånger på poäng är realistiskt och effektfullt tacklad utan att ta till de stora brösttonerna som till exempel de spektakulära Rocky-fighterna mot Apollo Creed.

Att sedan eftermälet till Vinnies boxningskarriär gick i moll med kvinnomisshandel och alkoholism är en annan sak som naturligtvis gör honom till en sämre människa men inte reducerar hans kvalifikationer i ringen.

skriven 2017-01-19

print

Våra samarbetspartners