Terrordåden i Bryssel – demokratin är under belägring, dags att lägga naiviteten åt sidan

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Jag vill verkligen inte lägga sordi på stämningen, men jag är outsägligt sorgsen, synnerligen orolig och enormt förbannad. Europa, västvärlden och i grund och botten hela vårt sätt att leva är åter under attack igen. Två explosioner utlöstes enligt CNN i morse på Bryssels flygplats – troligen av en självmordsbombare – samt förmodligen ytterligare en på en tunnelbanestation i närheten. Vem ligger bakom? Behöver någon fråga? Myndigheterna är av naturliga skäl förtegna, men man lär bland annat undersöka kopplingarna till den överlevande Parisbombaren som greps i dagarna. Senaste nytt är att hela tvåhundra akter på radikaliserade individer gås igenom för närvarande.

En fråga att ställa sig är när det här ska sluta. Inte i brådrasket, dessvärre, och troligen under vår livstid. Islamism är en svårartad svulst. Att döda urskiljningslöst tyder på ett hat mot alla som inte är som dem själva – på tal om det alltid lika aktuella diskussionsämnet tolerans, och även till synes bildade människor ramlar in i radikaliseringsfällan. Därför gäller det för hela västvärlden att stå upp för det öppna samhället. För demokratin till varje pris. Den är under belägring, på något annat sätt kan man inte uttrycka det. Således får inte dessa vackra ord reduceras till floskler. Samarbete mellan polis och underrättelsetjänster är vitalt och en förutsättning för att lyckas hålla tillbaka denna bestialiska terrorism. Men då måste de också ha de verktyg som krävs. Den här frågan nämligen är större än sårade känslor och futtigt tjafs om integritet. För ingen vill vare sig peka ut någon för sakens skull eller är intresserad av någons personliga flöde på sociala medier utan anledning. I alla fall inte i en demokrati, och det är just demokratin och det civiliserade samhället vi måste kämpa för att bevara i denna svåra tid.

Bombdåden har börjat komma mer regelbundet nu, och det spekuleras till och med om ytterligare attacker över hela Europa. Det går inte att blunda eller fortsätta vara naiv hur gärna man än vill. Vi har inte råd med det. Att identifiera fienden innebär inte att alla i en viss religion dras över en kam. Det är dags att avliva den myten för gott.

skriven 2016-03-22

print

Våra samarbetspartners