COLD IN JULY

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Gangsterthriller. USA, 2014
Regi: Jim Mickle
I rollerna: Vinessa Shaw, Michael C. Hall, Wyatt Russell, Don Johnson, Sam Shepard, Bill Sage, Nick Damici, Brianda Agramonte, Tim Lajcik
(Universal)

BETYG: TVÅ

Förlagan till denna film, skriven av Joe R. Lansdale, hade jag släpat med mig till Filippinerna en gång i tiden (tillsammans med ytterligare tio kilo pocketböcker). Minns att jag tyckte den var ok, men inte mycket mera än så. Jo, inledningen. Eller… kanske inte. Eftersom jag fått för mig att det hela på något sätt kretsade kring ett kidnappat barn. Men vem vet, filmmakarna har kanske tagit sig rikligt med konstnärliga friheter vid överföringen…

Hursomhelst, det hela börjar ganska bra, den första halvtimman eller så. Sedan går det raskt utför.

Ingen som helst logik kring huvudpersonens (Michael C. Hall i slick hockeyfrilla) utveckling från nervig medelmus till american gangsterwannabee. Massor med obesvarade frågor (polisen, inbrottstjuven, “the Dixie Mafia” m.m.). Jättelika luckor i manus.

Bäst är Sam Shepard som erfaren och medfaren småbrottsling. Don Johnson dyker upp halvvägs in i handlingen i en nästan parodisk roll (Jim Bob, bonnläpp slash deckare) och det är då filmen verkligen drar mot det löjliga men det är inget vi ska skylla före detta Mr. Miami Vice för.

Nej, boken var bättre, vill jag tvärsäkert påstå – trots att jag inte minns den överdrivet väl!

Skriven 2015-04-18

print

Våra samarbetspartners