NICO & VINZ har gjort världssuccé

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Två unga män med från den afrikanska smältdegeln fann varandra både på det personliga och musikaliska planet i den kalla norska Norden. De fick så småningom en hit som legat etta i hela fyrtio länder och topp-tre i ytterligare tjugo. Det är naturligtvis Nico & Vinz som avses, och låten är Am I Wrong, en av årets i särklass största låtar alla kategorier. Vi talar framgångssaga av Askungesnitt, således. Men en karriär kan som bekant aldrig byggas på en enda sång, så nu återstår att se om den efterlängtade fullängdaren, som fått titeln Black Star Elephant kan leva upp till de högt ställda förväntningarna.

– Men vi tänker inte så, kommenterar ena halvan Vincent ”Vinz” Dery. Vi känner inte pressen, vi är bara exalterade över att få släppa musik. Det vi gör kommer från hjärtat. Vi vill visa vem vi är, och tycker albumet kan stå på egna ben.

Duons andra hälft Nico Sereba fyller i och säger att duon redan fått fantastisk respons på skivan. Samtidigt uttrycker han lättnad över att den äntligen är ute. Det är på tiden, menar han. Otåligheten är i viss mån förståelig med tanke på att två år har förflutit sedan arbetet först påbörjades i studion. Det tog helt enkelt tid för de båda vännerna att komma fram till vad de ville göra.

– Vi försökte komma på vad som var unikt med oss, och kom till slut fram till att det just var blandningen av afrikanskt och norskt som stod ut. Sedan blandade vi det afrikanska med pop och modern svart musik, och skapade något eget av det.

Att Nico & Vinz har ett internationellt gångbart sound råder det knappast någon tvekan om. Det är inte någon tillfällighet att MTV redan har jämfört deras alster med The Police och Paul Simons klassiska album Graceland. Ändå är Black Star Elephant en rakt igenom norsk affär. För inte nog med att Nico & Vinz själva skrivit större delen av materialet, produktionen står tre vitt skilda team och producenter från vårt västra grannland för, däribland USA-baserade Stargate, hitmakarna bakom bland andra Beyonce, Jennifer Lopez, Katy Perry och Rihanna.

Vincent erkänner gärna att han uppskattar inputen från utomstående, men samtidigt är det rätt uppenbart att duons framgångar till nästan hundra procent hänger ihop med deras inbördes kemi. När de först träffades var Nico redan engagerad i ett band medan Vincent körde solo, men det behövdes inte mer än ett enda gemensamt låtskrivarsamarbete för att Nicos bandkamrat och numera manager skulle rekommendera dem att slå ihop sina påsar.

– Det var rätt tänkt. Eftersom jag och Nico hade samma dröm byggde vi snabbt upp ett starkt band mellan oss. Vi ville lyckas utanför Norge, och ända sedan Am I Wrong släpptes förra året har vi befunnit oss på en fantastisk berg- och dalbane tur. Det har varit toppen.

Nicos och Vincents väg mot stjärnorna inleddes redan 2009 under namnet Envy. Därefter kom deras första break på Emergenza, världens störst festival för osignade band två år senare.

– Det var verkligen en boost för oss, menar Nico. Eftersom alla där är osignade har ingen några hits att falla tillbaka på, så man måste jobba hårt för att imponera på publiken. Fast jag har ingen aning om hur vi hamnade där för det är egentligen en renodlad rockshow, Men efteråt kom det ändå fram folk och sade ”Vi gillar inte hip hop, men vi tycker ni är jättebra.”.

– Detta följde ni upp med Envys enda album 2012, men jag har förstått att det var när videon till Am I Wrong lades ut på YouTube förra sommaren som allt exploderade?

– Från början riktade vi oss faktiskt till radiostationerna i Skandinavien, och så här i efterhand är vi väldigt tacksamma för vi fick mycket stöd från dem. Men när videon väl var ute hjälpte det oss verkligen att få upp intresset. Vi spelade in den i Botswana eftersom vi ville skapa bilder som matchade sångens energi och budskap. Videon gjorde den ännu kraftfullare.

– Am I Wrong är en världshit som sålt i miljontals exemplar och har streamats 156 miljoner gånger. Har ni lyckats smälta allt som hänt?

– Ibland är det svårt, men vi flyttade nyligen till L.A., och har precis kommit till rätta där, så nu börjar allting bli verklighet. Det är först när man sätter sig ner och kopplar av som allting sjunker in, så det är viktigt att ta till sig de ögonblicken. Fast om någon sagt till oss för två år sedan att något sådant här skulle hända hade jag tänkt ”Det låter ju supercoolt, men jag tror inte alls på det”.

Skriven 2014-10-08

print

Våra samarbetspartners