FOALS vill inte göra musik för indieklubbarna längre

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Ett pris för bästa liveakt på Q Awards, ett dito för bästa låt från NME, två nomineringar till det prestigefyllda Mercury Prize, och icke minst guldskiva för senaste albumet Holy Fire på den brittiska hemmaplanen. Ingen kan säga annat än att det har varit ett bra år för Foals, och bandmedlemmarna själva håller gärna med.

– Yeah, vi är väldigt nöjda, säger klaviaturspelaren Edwin
Congreave. Särskilt som vi var etta i Australien också. Dessutom tror jag faktiskt inte vi haft några usla recensioner alls den här gången, så det här är faktiskt den skiva hittills vi känner oss mest komfortabla med. Det enda vi tänker på nu är att göra nästa. Det känns som om vi kan göra vad som helst för tillfället.

Åtta år har förflutit sedan bandet bildades vid det här laget. Det var 2005 som två grupper blev en när de föga kända banden The Edmund Fitzgerald och Oxfordbaserade Face Meets Grill lade ner och raskt skickade vars två medlemmar var till nya projektet Foals. Året därpå blev laguppställningen fullständig när Edwin tog över klaviaturerna, och på den vägen var det. Debutalbumet Antidotes släpptes 2008, och gjorde succé direkt på hemmaplan. Betydligt trögare var det internationellt, men bandet har gradvis byggt upp både sitt rykte och fanskaran, vilket lett till höga listplaceringar i länder som Australien, Spanien och Tyskland på sistone. Mycket har hänt de här åren, men för Edwin ter sig tidsbegreppet för bandet både diffust och kort.

– Gud, ja. Jag har alltid tyckt att det inte var särskilt länge sedan vi började, men allt har blivit bättre och större. I England var det mycket hype med första plattan, och vi var glada över att vi kom fram i rättan tid. Vi var ett av de sista banden som fick ett drägligt skivkontrakt. Det talades om att vi var gitarrbandens räddare, vilket förstås var skitsnack. Men vi fick en ny chans till att skapa ett bra liv med det här bandet.

– Och ni tog chansen. Tre brittiska guldskivor på tre försök samt en hel del framgång runt om i världen är inte fy skam?

– Nej, det har till och med gått bra i USA, och det är notoriskt svårt att lyckas där. Nu har vi nått en punkt där det faktiskt går ihop att spela där. Vi förlorar inte pengar längre, och kan faktiskt tjäna en del på att turnera jorden runt. Inte många kan göra det, så jag ser oss som lyckligt lottade.

Edwin säger det inte rätt ut, men kanske kan dessa gradvisa framryckningar i karriären i sin tur härledas till en medveten satsning på att komma bort från indierörelsen. Sångaren Yannis Philippakis har i alla fall vid något tillfälle yttrat att Holy Fire är ett steg uppåt från att göra sånger för indieklubbarna till något mycket större. Något grandiosare och mer ambitiöst. Vad detta innebär finns det givetvis många potentiella svar på, men att amerikansk folk från sydstaterna har något med saken att göra råder det ingen tvekan om.

– Det är i alla fall en av de saker Yannis är tänd på just nu, men vi låter aldrig någon särskild stil definiera skivorna. Det var mer bara så att han verkligen intresserade sig för andligheten i den typen av musik den här gången.

– Det om något låter som ett distanserande från indierötterna?

– Det är nog något som kommit med tiden. Yannis och trummisen Jack Bevan har gjort små shower tillsammans sedan de var femton, och nu är de i sina sena tjugonågonting, så de är inte intresserade av att spela för samma tvåhundra människor som förr. Sedan har Yannis blivit mycket bättre på att skriva också. Nu kan han skriva sånger som hundratusentals gillar istället.

– Ni var ju alla medlemmar i små band innan Foals blev verklighet. Vad lärde ni er av det?

– Alla utom jag var det i alla fall. Jag hade ingen direkt erfarenhet av sådant. Men det är hårt att turnera och lasta av och fixa till scenen jämt. De andra gjorde det i åratal, så de borde rimligen ha gett dem mer respekt för sin publik. Jag kan inte tänka mig hur framgångsrika sextonåringar som aldrig behövt lyfta en förstärkare funkar. Sådant måste fucka upp deras skallar.

Skriven 2013-12-12

print

Våra samarbetspartners