AVENGED SEVENFOLD överlevde vännens död

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Avenged Sevenfold är ett av det senaste decenniets mest rosade och lovande metalband med såväl utsålda arenor som flera miljoner sålda album på meritlistan. Men på sedvanligt vis har medaljen haft en mörk baksida. Strax innan årsskiftet 2009 gick trummisen James “The Rev” Sullivan bort i en överdos bara tjugoåtta år gammal. Rockmyten hade skördat ännu ett offer. Ändå valde bandet att genomföra den planerade turnén strax därefter. Men krisen var långt ifrån över. Att spela in det aktuella succéalbumet Hail to the King utan sin barndomskamrat var svårare än de resterande bandmedlemmarna någonsin hade kunnat föreställa sig.

– Yeah, det var utan tvekan något av det jobbigaste vi gjort någon gång, medger sångaren Matthew Sanders alias M. Shadows. Dels visste vi inte hur vår nye trummis skulle fungera, men det fanns också ett djupare plan i det här. Vi hade varit vänner med Jim i arton år och kände honom utan och innan, så det som hände honom var väldigt sorgligt. Men han kommer alltid att stå oss nära och finnas kvar i våra hjärtan.

Matthew berättar att tanken att bara gå vidare efter James frånfälle och göra något annat förvisso var närvarande , men det stannade där. När de tre kvarvarande medlemmarna diskuterade saken kom man gemensamt fram till att det enda rätta alternativet var att fortsätta och försöka efterlämna ett så bra musikaliskt arv som möjligt. Därefter blev alltså det första resultatet av dessa ansträngningar Hail to the King, ett album som inte så lite influerats av klassiska akter, typ Black Sabbath och Led Zeppelin.

– Jag skulle nog vilja säga att den här skivan är mer groovebaserad än de vi gjort tidigare, det finns ett bluesig vinkel på skrivandet. Vi försökte göra något som var ljudmässigt påträngande. Sedan överlag låter det absolut mer rock `n roll den här gången.

– Vad säger du om texterna då? Titeln Hail to the King antyder att ni skriver om historiska händelser?

– Vi tar upp många olika ämnen, men vi pratar i bilder. Metaforer berättar historierna, så vi skriver om sådant som religion och kungar och drottningar, men pratar om något annat.

– Mike Elizondo har producerat för andra gången. Frågan är bara varför. Han är ju mest känd som hip hop-rattare åt folk som 50 Cent, Dr. Dre och Eminem?

– När vi gjorde förra plattan Nightmare insåg vi att han visst då kan producera ett rockband. Vi litar på honom, han är en bra kille att ha i ens hörn. Dessutom växte han upp som metallskalle innan han gled in på hip hop.

Vid det här laget är Avenged Sevenfold inne på sitt fjortonde år som band. De musikaliska förändringarna har varit många, men karriären har ändå fortsatt att gå tämligen spikrakt uppåt. Det faktum att de senaste två skivorna nått förstaplatsen på USA-listan säger det mesta i det avseendet.

– Det jag är gladast för är min familj och mina vänner, men Avenged Sevenfold finns där som en ständig flamma i mitt inre, och jag är inte nöjd än. Jag vill att vi ska bli ännu större och bättre, så det finns inget utrymme för att ge ut musik av tveksam kvalitet. Det är något alla med mig måste respektera, så jag tänker inte göra några dumheter som förstör något.

– Många band som kämpat för att få ett genombrott säger att det var bättre att vänta på succén än att lyckas direkt för att inte spåra ur. Håller du med om det?

– Jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt. Fast när vi gjorde vår första skiva sade alla att att vi inte hade en chans att lyckas. Men vi har alltid gjort vad vi gillat själva. Känslan redan från början var att om vi agerade efter vårt eget huvud kan det inte bli fel. Så att gå den långsamma vägen är definitivt det rätta.

Skriven 2013-11-01

print

Våra samarbetspartners