PIXIE CARNATION – Malmöband som satsar allt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vägen har varit lång för Pixie Carnation, men sent i våras släppte Malmöbandet efter mycket om och men debutalbumet The New World Record. Då hade fem år förflutit sedan bildandet, och två sedan verket ifråga var färdigställt. Förseningen kunde hänföras till segdraget skivbolagsstrul, som lämnade bandet i ett gråtrist vakuum. Men efter regn kommer solsken. Idag kan kvintetten konstatera att trägen vinner. En Englandslansering, livespelningar i både i P3 och på BBC, regelbunden airplay, och icke minst fina recensioner för albumet överlag har gett hopp inför framtiden.

– Alltså, den respons vi känt av utifrån skulle jag nog vilja säga bara varit positiv, säger sångaren Ola Pålsson. Det har i och för sig inte varit några fantastiska hyllningar, men det mesta som skrivits har varit bra. Sedan blev det förstås lite konstigt eftersom vi inte hann få ut plattan förrän i maj. Vi hann inte sprida ordet för att få spelningar, så det rann tyvärr ut i sanden.

Ola är dock inte den som klagar. Det har hänt ”lite grejor” ändå, tycker han. Inte minst har P3 plockat upp två av låtarna. Fast annars handlar tillvaron givetvis mycket om att ordna spelningar. Bandets brittiska management arbetar för närvarande med att boka en supportturné i England, och i väntan på att det ska gå i lås går livet sin gilla gång med nödvändiga jobb vid sidan om musiken som en prioriterad huvudsyssla. Tre i bandet arbetar i Malmö Hamn för att kunna ta ledigt så fort gig och annat musikrelaterat kallar. Ett slitigt liv, kan tyckas. Men motivationen hos alla inblandade är stark.

– Vi gör ju det här för att vi älskar det, menar gitarristen Tobias Hellkvist. Man har ju en slags kreativ drivkraft. Därför finns det inget annat alternativ för oss. Vi vill skriva musik, och få komma ut och spela. Men det är inte jobbigt i förhållande till andra saker. Däremot kan livet i sig kan vara jobbigt. Ibland suckar man, det här kan tära på tålamodet.

– Funderade ni någonsin på att ge upp under de här sex åren?

– Både ja och nej. Vi har hela tiden velat hålla drömmen vid liv.

– Ja, det hade ju känts j-vligt snopet att sluta, fortsätter Ola. Sedan tar det rätt lång tid att hitta ett sound om man inte direkt vet vad man vill göra. Jag läste om ett band för ett tag sedan som höll på i tio år innan de var färdiga. I vårt fall fick vi pröva oss fram med olika människor. Folk måste vilja lägga ner tid. Vi har ju valt att satsa på det här. Det är därför vi arbetar i hamnen, det är fantastiskt flexibelt.

– På tal om det här med soundet. Hur skulle du vilja beskriva det ni gör för någon med hyfsad koll på sin rockhistoria?

– Den här skivan består i grund och botten av väldigt simpel rock. Jag skulle vilja ha enkel som ledord. Det är mycket rakt på och stora stämningar. Sedan känns det konstigt att nämna stora artister, men Springsteen finns med i det musikaliska fundamentet.

Tobias kompletterar influenserna genom att nämna Arcade Fire, men verkar inte vara helt säker på att de påverkat överdrivet mycket. Jämförelsen med de framgångsrika amerikanerna är tydligen så vanlig i indiekretsar nuförtiden att den tappat sitt värde.

Ola berättar att första fröet till bandet såddes 2008. Det var då han och Tobias bestämde sig för att göra en seriös satsning på den gemensamma passionen. Året därpå spelade de in den första demon på egen hand. Därefter kom och gick en rad medlemmar innan dagens laguppställning var ett faktum för knappt två år sedan. Sedan skulle förstås allt rullat på, men när debuten var redo att släppas hamnade bandet och deras tyska skivbolag på kollisionskurs med varandra.

– Vi hade redan skrivit på kontraktet när vi träffade vår manager, och då hade han synpunkter på dealen. Så vi försökte omförhandla, men det gick inte så bra. Jag kan känna att det var lite blåögt av oss idag, men vi kom fram till i efterhand att vi borde haft bättre villkor. Som tur var hade vi en del pengar innestående hos skivbolaget. Vi hade med en låt i en amerikansk tv-serie, så då tog hand om pengarna vi fått för det. Vilket gjorde allt enklare.

Skriven 2013-10-07

print

Våra samarbetspartners