ASIA, Amager Bio, Köpenhamn den 9 september 2013

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Tre män och en baby…

Asia som efter trettio år och mängder med medlemsbyten kom och hälsade på i Köpenhamn den här regniga kvällen. På scen stod två levande legender, en halvlegend samt en pryoelev som spelade gitarr. Setlisten innehöll för det mesta hits från förr med några nya låtar inplockade. Bland annat den åttotalsdoftande Face on the Bridge från senaste plattan. Andra tidiga hits som framfördes var Don´t Cry och Voice of America.

John Wetton, vars ljuva stämma redan hördes på King Crimsons plattor på sjuttiotalet håller fortfarande. En gnutta ansträngd ibland men klart godkänt. På trummor har vi hårt arbetande Carl Palmer från ELP som släppte progressiva mästerverk för fyrtio år sen eller så. På keyboard stod ena halvan av Buggles, Geoffry Downes som när andan faller på även turnerar med YES.

Den fjärde legenden som hoppade av förra året var gitarristen Steve Howe som annars spelar i YES och det var ju synd för hans ersättare har tämligen svårt att mäta sig på alla vis. Sam Coulson har lanserats som ”gitarrvirtuos” men jag undrar vem som hittat på detta? Metalgitarrister som sliter i strängar och spelar pentamollskalor är tämligen tråkigt och detta var bara en i mängden. Jag tror Steve Howe grimaserar ännu mer än vanligt när han hör detta. Näää…!

På Amager Bio var det inte ens halvfullt och med konserter inställda både i Göteborg och Oslo verkar det som biljettförsäljningen inte varit på topp. Men det är bara min teori. Kanske för poppigt för proggfansen? Efter Sole Survivor, megahiten tackade bandet för sig men återvände och körde det självklara extranumret Heat of the Moment. Just det, höll på att glömma att det bjöds på ett trumsolo dessutom….fattas bara.

En sammanfattning kanske:

Fantasktiskt roligt att se de gamla gubbarna på riktigt. Hade de kört nåt medley med lite Crimson/ELP/Buggles/Yes hade det blivit riktigt kul och förmodligen lockat några till att komma dit. När pryoeleven ska tillbaka till skolbänken hoppas jag de fixar en lite schysstare gitarrist. Det enda han tillförde var att medelåldern sjönk radikalt.

Skriven 2013-09-10

print

Våra samarbetspartners