EMMELIE DE FOREST – Danmarks hopp i Malmö

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Danmark och Eurovision Song Contest. Det första jag tänker på är låten “Krøller eller ej” från 1981. Ja, det är egentligen det enda jag tänker på. Jag menar, hur kan man glömma en låt som heter “Krøller eller ej”? Det går liksom inte. Nu invänder kanske någon och påpekar att Danmark minsann vann Schlager-EM år 2000 med “Fly on the Wings of Love” – men det bortser jag från.

I år kommer Schlager-EM att hållas i Malmö, och den tjugoåriga danskan Emmelie de Forest är storfavorit med sin låt “Only Teardrops”. Jag träffar Emmelie i Damsalongen i Rådhuset här i Malmö, och jag går ut starkt: Hej på dig, du! När vi satt och drack kaffe härintill sa en kollega att du har dina rötter i Malmö. Är det så?

– Va? Nej. Min mor är danska men min far är svensk och jag tillbringade en stor del av uppväxten hos honom i Stockholm. I Solna. Men min faster, alltså min fars syster, bor i Malmö! Hon bor på (här råkar Emmelie berätta exakt var fastern bor, så det stryker jag).

Men dit namn låter ju varken danskt eller svenskt – snarare franskt.

– Jag vet. Men det är det jag är döpt till. Jag heter Emmelie de Forest (och de Forest uttalar hon på engelska och inte som jag gjorde; på franska).

Här i Sverige är ju Melodifestivalen fantastiskt stort nuförtiden; den svenska uttagningen, med alla sina delfinaler och grejor. I många länder har intresset dalat betänkligt, som i England, och i Frankrike verkar det flesta skita blankt i Eurovision Song Contest. Hur ser det ut i Danmark?

– Det är nog fortfarande stort i Danmark. Den danska finalen, alltså. Det är väl inte lika stort som i Sverige, jag har hört hur populärt det är här, men jag tror nog att det fortfarande är stort i Danmark.

Kollar du på den svenska Melodifestivalen?

– Nej. Jag har ingen TV. Hi hi hi!

Vilken är den bästa schlagern genom tiderna?

– Den bästa danska?

Njä, den bästa rent allmänt. Bästa Eurovisionschlagern.

– Hmm. Jag tycker faktiskt att det är “Dansevise” från 1963. Den er saa smuk!

Jag håller med, men påpekar att den enda danska schlager jag kommer ihåg, är “Krøller eller ej”.

– Vad är det får någon låt? Vem sjöng den?

Jag vet inte! Kom för typ 30-35 år sedan. En kille med stort jättehår. “Krøller eller eeeej – vi elsker vores bøøøøøøøørn”! trumpetar jag. Fröken de Forest skiner upp:

– Tommy Seebach! Det måste vara Tommy Seebach!

Jodå, det stämmer. Okej, så vad tror du att ESC kommer att betyda för dig?

– Alltså, det här är ju en en jättechans för mig. Jag har drömt om det här sedan jag var liten flicka!

Presstjejen kommer in och avbryter, jag tackar för mig och passar på att ta ytterligare en kopp kaffe innan jag lämnar Rådhuset. Fast några blåbärsmuffins finns inte kvar.

Skriven: 2013-04-21

print

Våra samarbetspartners