MODIG (Brave)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Pixaräventyr. USA, 2011
Regi: Mark Andrews, Brenda Chapman och Steve Purcell
Originalröster: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson, Julie Walters, Robbie Coltrane
Svenska röster: Amy Diamond, Leif Andrée, Elisabet Carlsson, Ewa Fröling
(Disney)

BETYG: FYRA

Filmen handlar om den bångstyriga skotska prinsessan Merida. Hennes temperament är lika hetsigt som hennes hår färg. Ingen riktigt bra kombination om drottningen vill få sin dotter bortgift… Vadå bortgift – jag tänker inte gifta mig. Ja, det är grundidén till denna Pixarfilm.

Efter Merida så vimlar filmen av intressanta karaktärer där de lika så hetsiga och rödhåriga småbröderna bara gör livet hårt för deras närhet. Friarnas pappor är stöpta ur samma källa som pappan dvs slåss först fråga sen medan friarna själva är ganska så tillbakadragna.

Förutom mycket bra animation bjuds det även på en riktigt familjeunderhållande story om hur den modiga Merida lyckas förvandla sin mor och ska historien upprepa sig för kungafamiljen. Tempot är högt och självklart har de lyckats få med ett par sångnummer också.

Om man såg filmen på bio kommer man säkert ihåg den underbara förfilmen La Luna, som handlar om en ny generation “månstädare” och till allas glädje återfinns denna bland extra materialet som även bjuder på ytterligare en scen med häxan (scenen kunde ha använts under eftertexterna). Självklart återfinns även kommentaterspår och lite annat smått och gott bland extramaterialet.

Skriven 2012-12-28

print

Våra samarbetspartners