ENCANTO – en perfekt barnfilm med en “final hug” i tredje akten istället för skrik och skrän

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jared Bush, Byron Howard & Charise Castro Smith
Originalröster: Stephanie Beatriz, Maria Cecilia Botero, John Leguizamo, Mauro Castillo, Jessica Darrow
Svenska röster: Sandra Kassman, Astrid Assefa, Rennie Mirro, Camilio Ge Bresky, Daniela Rathana
Land: USA
År: 2021
Genre: Animerat,
Längd: 102 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Walt Disney
Betyg. 5

Harry Potter, med sina runda glasögon, var “the odd one out” i Familjen Dursley, eftersom alla andra var normala och Harry var magiskt begåvad. Mirabel, med sina runda glasögon, är “the odd one out” i Familjen Madrigal, eftersom alla andra är magiskt begåvade och Mirabel är normal.

Alla andra har var sin magisk dörr i huset – utom Mirabel. Det finns en dunkel profetia om Mirabel, som kan tolkas som att hon kommer att förstöra det magiska huset eller att hon kommer att rädda det magiska huset. Profetior är knepiga saker. Det har vi också lärt oss i Harry Potter världen.

Ett magiskt Nevermoor-hus

Det magiska huset har känslor och kan skydda sina människor, pynta sig till fest och själv bygga till nya rum när det behövs – ungefär som Hotell Decaulion där Morrigan Crow bor i Nevermoor serien. (Är man inte magiskt begåvad där är man också “the odd one out”).

Utspelar sig i hemmet

Till skillnad från många Hollywoodfilmer som handlar om resor och storslagna äventyr och uppdrag långt, långt borta, så utspelar sig den största delen av Encanto i Mirabels familjehem.

Medryckande musikaliska rytmer

Encanto är en perfekt barnfilm, även småbarnsfilm, till skillnad från så mycket som marknadsförs för små barn. Det är lagom, lugn takt och pedagogiska genomgångar om vem som är vem. Det är medryckande musikaliska rytmer som uppvisar en stor blandning av influenser. När musiken signeras Lin-Manuel Miranda (Hamilton, In The Heights) så vet vi att musikalribban läggs högt. Och det är ett tryggt familjärt tema som kretsar kring hus och hem, spetsat med generationsgräl, rivalitet i familjen och syskonavundsjuka.

Generationstrauma och spansk ballad

Istället för en tredje akt med “final battle” och skrän och skrikande får vi en tredje akt med “final hug” och en fin ballad framförd på spanska.

Där framgår temat om generationstrauma och hur såret förs vidare, generation efter generation. Där får vi förklaringen till varför mormor styr familjen maktfullkomligt och despotiskt. Hon har gjort Mirabel och hennes systrar och många andra olyckliga genom åren.

Trött på att vara stark, trött på att vara perfekt

Mirabels ena syster är trött på att vara stark och att bära alla familjens bördor, vilket hon beklagar sig över i sången “Surface Pressure”. Mirabels andra syster är trött på att vara söt och perfekt och att odla rosor – hon vill heller inte bli bortgift som någon slags avelsko för att få fem barn med magiska förmågor – men ingen säger ju någonsin ifrån, ingen säger någonsin emot mormor. Utom Mirabel. Och möjligen Mirabels morbror Bruno, som försvann någon gång för länge sedan, efter att ha skådat in i framtiden och sett en hemsk profetia.

Rädsla för att bli “uncle Bruno”

“We don’t talk about Bruno”, med sina salsainfluerade takter, är filmens mest medryckande nummer – men också det mest skrämmande. En av dansarna som tagit fram koreografin har berättat att han själv alltid varit rädd för att bli “uncle Bruno” som ingen får lov att tala om, “the gay uncle”. Det har hänt så många av hans vänner. Det är inte lika högt i tak i Colombia som i New York. Men i Colombia kan man i alla fall odla kaffebönor.

Trött på att vara duktig flicka

“Let It Go” (Elsas sång från Frozen) samplas på ett ställe av morbror Bruno. Annars är det Mirabels söta syster som framför den nya “Let It Go”-dängan, “What Else Can I Do?”, när hon sjunger om hur trött hon är på rosor, och på att vara söt och perfekt – hon vill hellre odla kaktusar och köttätande växter.

Familjen lovsjungs i Encanto – men samtidigt är det Familjen och Familjens Förväntningar som sätter in individer i fack som de många gånger vantrivs i.

Blir mäktigast av dem alla …

När Mirabel till slut får en egen dörr så visar det sig vara husets ytterdörr – och tjejen utan magi visar sig vara den mäktigaste av dem alla. Det är trösterikt för små filmåskådare i en värld där talanger ska hittas och utvecklas allt tidigare. Alla behöver inte hitta sitt kall och sin “grej” och sin speciella förmåga i förskoleåldern. Det går ju bra för Mirabel ändå …

print

Våra samarbetspartners