BLACK BARREL SMOKE, 2012 (Record Union)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Småländska Black Barrel Smoke gör debut och släpper en platta med tio egna låtar och en cover. Ljudbilden är hård och torr och gitarrerna manglar på rejält då de ligger långt fram i ljudbilden. Stilmässigt får jag associationer till Pantera med en dos In Flames.

Albumet öppnas med Dead Man Walking som med sitt envisa riff fastnar i skallen efter några spelningar. Taktskiftningen är cool. Tredje spåret Down med sitt upptempo är en låt som jag gillar skarpt. Det blir en snygg effekt med de olika melodierna mellan gitarrerna. Det lugna introt i Locust Swarm visar att bandet kan skriva lite mer finstämmig musik. Revenge är en annan låt som manglar på rejält men ändå bryter av och blir på så sätt dynamisk. N.S.R. med sitt aggressiva intro sparkar röv och får mig att lite försiktigt headbanga framför datorn. Den låten är som gjort för att röja loss till live. Kan ju hoppas att bandet har vägarna förbi skåne så man få se om de kan leverera låtarna live med samma intensitet. Att ha med munspel är inte så vanligt i den här genren men det passar bra i Reinventing the Pain.

Sista låten på plattan är en Stonescover och där finns både ren och rå sång. Det hade jag kanske önskat lite mer av på de övriga låtarna. Nu får sångaren Eric Johansson dra hela sånglasset själv på resten av skivan.

Jag gillar attityden på låtarna och det är en väldigt avskalad och kompromisslös musik som grabbarna från Småland har skapat. Det låter väldigt professionellt och det är en klart godkänd debut.

Skriven 2012-06-23

print

Våra samarbetspartners