REBECCA FERGUSON mot toppen med Adeles producent

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Berättelsen om Rebecca Ferguson är en riktig solskenshistoria. Ambitionen att bli sångerska har alltid funnits där, men i egenskap av ensamstående tvåbarnsmamma redan vid arton blev inte livet riktigt som hon tänkt sig. Men saker skulle snart förändras till det bättre. 2010 gick hon till final i brittiska X Factor, och fick så småningom även spela in ett album med bland annat Adeles och Duffys producent Eg White.

– Det var helt briljant, kommenterar sångerskan. Jag menar, många sånger passade inte riktigt in på skivan, men de blev verkligen bra ändå. Eg gav mig stor frihet, han är en sådan ödmjuk person. Också är han rolig. Jag ville verkligen umgås med honom.

Bland Rebeccas övriga samarbetspartners märktes Britney Spears rattare Claude Kelly och Fraser T. Smith, som bland annat arbetat med Keane och Kylie Minogue tidigare. Vi talar alltså om ett gäng med tunga meriter, och om någon nu tror att det var skivbolaget som kom med idéer om vem som skulle forma soundet på sångerskans debut är det helt rätt tänkt. Men debutanten är också noga med att påpeka att hon kunde lägga in sitt veto om något inte kändes rätt. Likaså betonar hon att hon varit delaktig i alla spåren på skivan, något de flesta i hennes närhet inte alls kunde föreställa sig från början. De bara förutsatte att hon inte kunde skriva själv.

– Ja, men till slut när vi arbetade i studion fattade de, och då fick jag bra feedback. De lämnade mig till och med ensam i studion, så jag kunde arbeta för mig själv. Tack vare det blev det en ärlig och ganska själfylld skiva med både fina ballader och starka tempofyllda sånger. Det blev en bra mix, tycker jag. Men det viktigaste var att få fram ärligheten.

– Tycker du att kritikerna har förstått det då? De kan ju vara rätt hårda mot folk som varit med i talangshower som X Factor?

– Det har du rätt i, men jag tycker de förstått vad jag försökt göra, och det är jag väldigt tacksam för eftersom jag och producenterna arbetade så hårt med de här låtarna. Det är roligt att kritikerna verkligen lyssnat.

Fast hur man än ser på det var det förstås X Factor som innebar genombrottet för Rebecca. Efter att ha blivit nobbad redan vid uttagningarna i samma show vid ett tidigare tillfälle gick hon ända till final 2010. Bara den rutinerade låtskrivaren Matt Cardle stod mellan henne och den ultimata vinstlotten.

– Innan dess gick jag på auditions hela tiden, men det här var första gången jag kom vidare. På den tiden arbetade jag i en studio med min egen musik. Fast ingen var intresserad, så ärligt talat förväntade jag mig ingenting den här gången heller. Jag hade inte alls någon aning om att det skulle gå så bra.

– Det såg mörkt ut för dig innan X Factor kom in i bilden. Hur illa var det egentligen? Du har sagt att du var ensamstående och arbetslös, hade två barn, ingen elektricitet och en tom kyl?

– Ärligt talat, när jag ser tillbaka var allt inte så miserabelt, trots allt. Min ambition var att bli advokat, men jag befann mig inte på rätt plats i livet just då för tillfället. Samtidigt hade jag drömmar som inte gick att uppfylla. Men jag hade i alla fall mina två underbara barn.

– Fast jag har ändå förstått på dig att X Factor har påverkat på ett rätt djupt plan?

– Ja, hela upplevelsen med showen har gjort mig till en starkare människa. Jag har blivit mer fokuserad och driven. Hela jag är förändrad som person. Nu hoppas jag bara få fortsätta med det här för en lång tid framöver.

Skriven 2012-03-01

print

Våra samarbetspartners