THE THING

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Uppdaterad sci-fiskräck, USA 2011
Regi: Matthijs van Heijningen Jr.
I rollerna: Mary Elisabeth Winstead, Joel Edgerton, Ulrich Thomsen
(Universal) (Region A, amerikansk Blu Ray)

BETYG: TRE

Vad har The Rocks klart godkända actionthriller Faster, Nicolas Cages lika flippade som påkostade djävulsaction Drive Angry vulgärkomedin The Change Up, Jason Statham-rafflet The Mechanic och nu senast nytolkningen av Sam Peckinpahs Killer Elite egentligen gemensamt med varandra? Jo, samma sak som denna nya variant av The Thing. Vi talar alltså om filmer som antingen bara ignoreras eller stoppas på svenska biografer strax innan sina premiärer av de lokala distributörerna bara för att dumpas direkt på dvd. För säkerhets skull tar videobolagen dessutom god tid på sig innan detta sker, så att alla med parasiterande böjelser ska hinna ladda ner dem utan att betala för sig först. Ett lika märkligt som uselt beteende får man väl säga. Vore det inte bättre om dessa filmer fått chansen att rulla ett par tre veckor på en mellanstor salong först innan dvd releasen istället för att bara uppgivet offra dem på pirateriets altare?

Nåväl, efter denna välförtjänta brasklapp går vi över till väsentligheterna. För det var ju The Thing det här skulle handla om, och då pratar vi inte om John Carpenters klassiker från 1982, utan om en så kallad prequel. Vi får alltså se upprinnelsen till Kurt Russells hjältedåd här, och den här gången är det en kvinna som frontar de stackars vetenskapsmännen i Antarktis. Det är nämligen dit paleontologen Kate Lloyd skickas sig när en frusen varelse av en händelse upphittas i en grotta långt under de tjocka ismassorna. Det beräknas att monstret legat nerfruset hundratusentals år, vilket naturligtvis är hur intressant som helst för forskarnördarna. Sagt och gjort, utomjordingen fraktas till basen i form av ett block fisk från frysdisken illa kvickt, och sedan ska det trots varningar från fröken Lloyd tas blodprov på eländet innan det ens hunnit tina upp. Och surprise, snart tar det hus i helvete. Först stryker hunden med, och sedan börjar besten från rymden att hitta nya värdar.

Som synes följer The Thing, modell 2011 sin föregångare till innehållet ganska väl. Inte minst får vi oss till livs det nervpirrande blodprovstestet som var en sådan nagelbitare i Carpenters version här också, och det är ganska spännande faktiskt spännande. Mest intressant är dock förvandlingarna av ordinära individer till äckligt förvridna groteska varelser. Det som var over the top 1982 är inte lika nyskapande längre, så här har make up-gänget med lite hjälp från CGI-teamet gått inför att överträffa den trettio år gamla föregångaren. Med framgång, får man väl säga.

För övrigt är jag dock inte lika imponerad. Som helhet framstår The Thing 2011 mest som ett påkostat habilt och ganska gediget hantverk. Jag är knappast knockad, således. Däremot vill jag inte påstå att besvikelsen inte är enorm heller, för trots allt förväntade jag mig inte en monsterklassiker. Carpenters version är liksom i en klass för sig själv, den kom ju liksom till vid en tid då regissören fortfarande var ett skräcklöfte av rang.

Sedan går det förstås inte att komma ifrån att Mary Elisabeth Winstead i huvudrollen inte är någon match för Kurt Russell. Men det kan ju vem som helst se, hon är ju kvinna. Fast skämt åsido, vid närmare eftertanke är hon ingen Milla Jovovich, Kate Beckinsdale eller Rhona Mitra (Doomsday) heller. Och att jämföra med Sigourney Weaver kommer inte ens på fråga. Det är hon alldeles för vek och mjäkig för, vilket gör att trovärdigheten i avdelningen kvinnlig kick-ass hjältinna i slutänden onekligen haltar i denna skapelse.

Skriven 2012-02-08

print

Våra samarbetspartners