BLACK CITY, Lilla Vega, Köpenhamn den 17 februari 2011

Klicka på bilden, för att se hela bilden

För ett år sen visste knappt någon vem Black City var. Efter ett antal spelningar bland annat på endagsmetalfestivalen COPENHAGEN LIVE i juni 2010 samt som förband till Ozzy när han var i Danmark i september har intresset ökat markant för detta band.

För några veckor sen spelade Black City på Close-Up båten och när jag efter kvällens spelning ställde några frågor till sångaren Björn Paulsen om vad han tyckte om den spelningen sa han att svenskarna är helt galna och mycket mer på hugget än hemmapubliken. Förhoppningsvis vaknar bandbokarna upp mer även i Sverige. Nu skulle dom vidare till Oslo. Tyvärr har inte KB vaknat än för detta band.

På kvällens spelning fick vi höra alla låtar från deras debutplatta. SUMMERTIME har spelats flitigt på dansk radio och även resten av Skandinavien har börjat få upp ögonen. Jag kan inte annat än applådera detta. Det var mycket folk och Black City röjde på bra på scen men jag tyckte att publiken var ganska återhållsamma. Hade dom lirat på KB med den intensiteten hade stället vält. I vilket fall som helst var det en upplevelse att stå en halv meter från gitarristen när han fläskar på med sin Gibson Explorer. Det är snortajt lirat och fan vore annars med tankte på att dom inte har mer än fyrtio minuter musik. Och inte en enda cover. Många band i börjar av karriären fyller ut repertoaren med lite covers i egna tolkningar men icke dessa danskar…

Black City öppnade med IN THE ARMS OF MYSELF. En bra midtempo låt som är taktfast med en catchy refräng. Vidare med THE ONE YOU SACRIFICE en klart Foo Fighers inspirerad låt. Det är snärtiga korta låtar utan en massa utdragna solon eller annat tjafs. Bland andra låtar som utmärkte sig var HATERS med sin intro på koklocka. Ett måste om man spelar rock med rötter i 70-talet. Och refränger och melodier sitter så jäkla bra rakt genom. Med tanke på att detta är debutplattan och det finns hur många låtar som helst som skulle kunna slå ska det bli roligt när platta två kommer och de förhoppningsvis blivit rejält etablerade åtminstone i Skandinavien. Den stora hiten SUMMERTIME kom som sista låt och till den finns en video att beskåda. Gör gärna det. EVERY NIGHT borde bli en radiohit den med med sin efterhängsna refräng.

Gillar man bra spelad och tajt rock i stil med Mustasch, Foo Fighters och andra tungt rockande band med starka melodier är Black City absolut någon man ska lägga tid på. Att dom döpt bandet efter en låt av Mustasch är ingen tillfällighet då bandet mer än en gång lyssnat på Ralf & Co. Sämre förebilder kan man ha…

skriven 2011-02-18

print

Våra samarbetspartners