WHILE SHE WAS OUT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Thrillerdrama. USA, 2008
Regi: Susan Montford
I rollerna: Kim Basinger, Lukas Haas, Craig Scheffer
(Anchor Bay) (Regionsfri, amerikansk Blu-Ray)

BETYG: TRE

Delia har en tvär och våldsbenägen make i Kenneth. Han drar sig inte ens för att ge frugan en smäll eller två när andan faller på. Till och med när julefriden så sakta börjar sänka sig över förorten är han en mardrömsman, så Delia flyr fältet och beger sig till den lokala mallen för att shoppa de sista julklapparna. Dessvärre tvingas hon lämna köptemplet med oförrättat ärende eftersom kreditkortet strejkar. Fast kvällen är alltjämt ung, ett ungdomsgäng har fått ett horn i sidan till Delia sedan hon strax innan lämnat en sur lapp på deras bil för att de parkerat illa, och nu är tanken att man ska jävlas å det värsta.

Det hela slutar dock värre än vad det är tänkt. En säkerhetsvakt får ett skott i pannan när han ingriper, varpå Delia flyr i sin bil ut till en byggarbetsplats med gänget efter. Jakten slutar med en krasch, men vår hjältinna har sinnesnärvaro nog att hinna få med sig mannens verktygslåda från bagaget innan hon gömmer sig i den närbelägna skogen och väntar ut sina plågoandar.

Jag undrar vad Kim Basingers tanke var när hon tackade ja till den här rollen. ”Gud, vad kul att få spela en handlingskraftig kvinna som tar fram verktygslådan och gör processen kort med ett gäng scumbag lowlives” kanske? Eller vem vet, hon kanske såg kvinnoperspektivet när Delia slår tillbaka mot drägget. Hon liksom jag såg måhända även den som en mix av J-Lo-rullen Enough och Jodie Fosters eftertänksamma Death Wishvariant The Brave One. Fast minus eftertänksamheten då förstås.

Men oavsett vilket är förstås inte While She Was Out på något som helst vis fantastisk. Däremot är det här en hyfsat underhållande skapelse för alla de som i likhet med mig uppskattar denna hårda öga för ögagenre. Någon våldsorgie rakt igenom är det här dock inte, men spänningen hålls vid liv hela den föredömligt korta speltiden, och helheten har onekligen sina goda stunder. Så vitt jag vet har till exempel en domkraft inte använts så här kreativt på film tidigare.

Sedan måste jag ta av hatten för Kim Basinger. För trots sin Oscar för L.A. Confidential är hon en skamlöst underskattad aktris. Vidare bär hon sin ålder med heder. Trots sina femtiosex(!) år är hon alltjämt vacker som en dag på ett till synes naturligt sätt.

Vad mer? Jo, det är roligt att se den lille gossen från Vittne till mord, Lukas Haas spela as tjugofem år senare. Och samma sak kan sägas om Craig Scheffer, som gör den vidrige misshandlande maken. På sin tid återfanns han i utkanterna av det så kallade brat packgänget, och slog igenom med åttiotalsklassiker som Some Kind Of Wonderful, That Was Then, This Is Now (Yesterday, på svenska) och Clive Barkers Nightbreed innan han så småningom gradvis försvann ut i obskyritetens träsk. Välkommen tillbaka – förhoppningsvis – säger jag med glädje till båda två.

Skriven 2010-01-27

print

Våra samarbetspartners