Piraterna har inget att komma med

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Trots mångårig erfarenhet som film- och musikjournalist i en lång rad dagstidningar och diverse magasin vore det synd att påstå att jag är känd. Ändå har jag på relativt kort tid hunnit bli ett ett närmast hatat namn i bloggosfären. Vilket kanske inte är så konstigt. Jag har nämligen vågat vara respektlös nog att ha starka åsikter om den illegala fildelningen från min egen lilla blygsamma bas i mediebruset.

Piratmaffian går upp i limningen när jag har fräckheten att hävda att de egentligen i grund och botten inte har ett enda hållbart argument för att få fortsätta sin parasiterande verksamhet. Allt bygger på juridiska kryphål, tekniska hårklyverier och en lång rad hål tomma motiveringar med starka drag av avundsjuka, revolutionsromantik och rent kritikertyckande som ska rättfärdiga hälerierna och stölderna, inget mer.

Det där står jag helhjärtat för, men gudarna ska veta att det inte är populärt. Jag har kallats både det enda och andra av mina många meningsmotståndare. Men så verkar också blodtrycket hos den ordinäre piratförespråkaren som har Falkvinge, Fleischer och Swartz som husgudar ständigt befinna sig på en alarmerande hög nivå. De tål verkligen inte att att höra en annan åsikt, då går de helt bananas och idiotförklarar en på stående fot.

Alla med det sunda förnuftet i behåll borde alltså ha en kritisk hållning till piratrörelsen Men istället har även vanligtvis kloka individer på ledar- och kultursidor börjat sjunga piratparasiteringens lov under häpnadsväckande missvisande beteckningar som allemansrätt och nätdemokrati.

Själv fortsätter jag dock protestera mot sakernas tillstånd på mitt sätt. En t-shirt med texten ”Illegal filesharers are thieving parasites” har prytt min bröstkorg hela sommaren och framkallat många sura blickar och huvuden som generat vänts bort, men jag förbehåller mig rätten att tycka. Sedan hoppas jag att åtminstone någon får en uppenbarelse, tänker mer än på sig själv och ser längre än till sin gratis är gottagenda garnerad med genomskinliga integritetsfloskler.

skriven 2009-09-04

print

Våra samarbetspartners