LARA ALLEN och JIMMY WALLIN, The Horrific A-Z (Nicotext)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Här ställs jag genast inför ett litet dilemma. Hur recenserar jag något en god vän ligger bakom? Bör jag göra det? Kommer det att verka som om jag är köpt? Fast nu är det så här att jag ju inte har någonting med den här boken eller förlaget att göra, jag känner väldigt många svenska serietecknare, vilket är oundvikligt i min bransch, och självklart måste jag kunna skriva om vad de gör, och slutligen är THE HORRIFIC A-Z en liten bok jag verkligen bör ta upp, oavsett vem som gjort den.

Som boktiteln så tydligt basunerar ut, är det här en ABC-bok om skräck. Men det är ingen ABC-bok modell barnbok, det vill säga en bild och ett ord per sida: “V som i Varulv”. Nej, varje bokstav representeras av en kort helsidesartikel om ett monster eller filmfigur vars namn börjar på bokstaven, medan motstående sida upptas av en helsidesillustration av Jimmy Wallin.

Jag skulle gissa att det mest är skräckfans som kommer att köpa den här boken, och för fansen finns här inget nytt att lära sig. Filmer och figurer som avverkas är till exempel EXORCISTEN, Freddy, Jason och gänget (och inget pris om du räknar ut vad Z står för), och som uppslagsbok är förstås THE HORRIFIC A-Z i det mest rudimentära laget. Men jag tror inte att upphovsmännen haft sådana avsikter med boken.

Men det här är en trevlig bok och framför allt är Jimmys teckningar bra. Och det vore ju trevligt om barn över hela världen – boken är förstås på engelska – lärde sig att läsa och skriva med hjälp av den!

skriven 2009-04-13

print

Våra samarbetspartners