Ännu en videovåldsdebatt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

1996 ringde en tjej från TV4 och ville ha min expertis gällande “videovåld”. De skulle diskutera filmvåld i något debattprogram. Jag undrade varför, det var ju längesedan de onda vindarna blåste förbi, tyckte jag.

Sedan ställde tjejen en massa frågor om CANNIBAL HOLOCAUST och hon lät lättad när jag bedyrade att inga människor äts på riktigt och jag förklarade hur effekten med den spetsade kvinnan gjorts. Fast djuren strök ju med på riktigt.

Slutligen ville hon att jag skulle komma upp och medverka i programmet – hon tyckte att jag gav så kloka och kunniga svar. Just den kvällen programmet skulle bandas, eller direktsändas, var jag upptagen – senaste numret av Magasin Defekt skulle lämnas till tryck och jag hade verkligen inte tid. Eller så hade tidningen kommit från tryck och vi skulle sortera och distribuera eller vad det nu var.

Men jag såg programmet när det sändes – och det enda jag tänkte var Fan, varför åkte jag inte upp och medverkade och fick lite ordning på diskussionen? De använder CANNIBAL HOLOCAUST (1979) som typexempel på videovåld av idag, men nämner inte att de gått till den enda importbutik i Stockholm som hade den och för dyra pengar köpt en holländsk utgåva! Ingen noterade att filmen inte fanns till uthyrning i vanliga butiker i Sverige.

I vanlig ordning förekommer en fascistisk mysgubbe i skägg och kofta. Roligast är att se en ung och fräsch Pelle Samuelsson (numera Noble Entertainment) som Duran Duran-wannabe. Detta måste ha varit strax efter att Gary Daniels skickade iväg honom på work out.

skriven 2009-03-31

print

Våra samarbetspartners