JEREMY SCAHILL, Blackwater – Världens mäktigaste privatarmé (Norstedts)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

När jag hör talas om ordet legosoldat tänker jag direkt på Franska Främlingslegionen och tidskriften Soldier of Fortune. Mycket lite visste jag om hur många andra legosoldatsarméer det de facto finns.

Blackwater var ett litet obskyrt säkerhetsföretag som bildades 1997 mångmiljonären Erik Prince. Prince hade en bakgrund inom militären och den kristna högern. Denna bakgrund kom väl till pass när USAs President George W Bush började intressera sig för att ta in privata soldater under Irakkonflikten för ett par år sedan.

Erik Prince gjorde bland annat denna jämförelse vid ett av sina framträden 2006: “Om ni vill skicka ett paket som ska vara framme nästa dag, använder ni då posten eller Federal Express”. Dessa ord speglar i mångt och mycket vad denna bok handlar om – betalar du bra får du bra service eller…

När Blackwater startade omsatte de ett par 100.000 dollar och 10 år senare 500 miljoner dollar och detta på kontrakt med den amerikanska regeringen…

Den unge (född 1974) författaren och journalisten Jeremy Scahill har grävt väldigt djupt för att hitta alla dessa fakta om och kring legosoldatföretaget Blackwater. Det är både en skrämmande och intressant läsning som ligger framför läsaren.

skriven 2008-11-08

print

Våra samarbetspartners