LANDSTORMENS LILLA LOTTA – världens trevligaste film

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nu ska vi åter prata flydda tider här på siten.

När jag växte upp var det som bekant lite tunnsått med underhållning på TV. Men den som fanns var trygg – och punktlig. Ta till exempel söndagsbion på söndagseftermiddagarna. Under större delen av året visades då en gammal långfilm som beskådades av hela filmeljen. Inte bara min familj, utan av alla familjer. Nästan. Förvisso visas fortfarande gamla långfilmer på TV, en hel del faktiskt, men de är förlagda till tider då ingen tittar mer än hemmafruar och pensionärer – som förmiddagar mitt i veckan. Eller mitt i natten. I natt – eller tidigt nästa morgon, beroende på hur man ser på saken – visas till exempel en Åsa-Nisse-film. Klockan fyra på morgonen. Jösses.

Men på 1970-talet och vad jag minns även under 80-talet, bänkade man sig på söndagarna. Det kunde vara Tarzan, Helan & Halvan eller bröderna Marx eller min favorit Danny Kaye – men oftast var det svenska komedier från 1930- och 40-talen. Alla tittade på de här och uppskattade dem, vilket innebar att jag och mina kompisar växte upp med samma svenska filmstjärnor som min farfars generation. Jag tyckte förstås bäst om Thor Modéen och John Botvid. Det gör jag fortfarande.
Där satt vi i TV-rummet på vinden och drack saft, åt kakor och tittade på pilsnerfilm. Några år senare blev det kaffe och kakor för min del. Därför associerar jag dessa filmer med eftermiddagar, kaffe och kakor. Visas en gammal svensk komedi, måste den ses medan det inmundigas kaffe och kakor.

Som idag. Det stormade. Det regnade. Det var för jävligt väder. Men vad nu? SVT visade den kanske främsta svenska filmkomedin någonsin:

LANDSTORMENS LILLA LOTTA från 1939! Det känns som om det gick utför med svensk film efter den här. Jag älskade filmen som barn och jag tycker fortfarande att den är fantastiskt skojig, har flera klassiska scener, få men klatschiga sångnummer – kort sagt, LANDSTORMENS LILLA LOTTA måste vara världens trevligaste film alla kategorier!

Hela gänget är med. Och då menar jag hela gänget: Elsa Strid, titelns lilla Lotta, spelas förstås av en kvittrande glad Sickan Carlsson (som jag säkert inte hade stått ut med i två minuter om jag träffat henne 1939). Mighty Thor Modéen är slaktaren Kalle, medan Åke Söderblom förstås är hans kompis Ville. Ludde Gentzel är den skrytsamme Charlie Swanson som varit i Amerika, där allting är bättre. Weyler Hildebrand har både regisserat filmen och spelar officer.

Torsten Winge är fullkomligt fantastisk som amanuens Fredriksson, vars fru Hjördis Petterson sagt åt att inte ta skit och inte lägga bort titlarna. Och så dyker John Botvid upp i en liten men berömd roll som Johan, han kommer åkande på sin kärra dragen av en musikalisk tjur, när Sickan liftar. Om Sickan sjunger går tjuren snabbare, så hon kör igång med “Jag ska sjunga för dig, tra la la la la la laa, om du spelar för mig, tra la la la la la laa, man ska alltid ha på lager, en schlager, en schlager”.

När filmen kom fick den kritik för att den inte tog andra världskriget och dess hot på allvar, i synnerhet när repgubbarna far iväg och sjunger “Piff, paff, puffra, piff, paff, puffra, vi ska ut och leka indianer!” Men jag vet väl inte om jag håller med om kritiken. I USA gjordes liknande filmer för att roa och stärka moralen under kriget – och jag tror nog att en film som LANDSTORMENS LILLA LOTTA fungerade på det sättet. Dessutom innehåller filmen saker som alltid är roliga, som en jeep som kör runt, runt, runt, uppspeedat och på de mest tokiga sätt. Och så förekommer det intressanta osannolikheter som att Sickan plötsligt är mästerpilot och måste flyga iväg med en sjuk löjtnant – enbart för att vi ska få se fallskärmshoppning i slutscenerna.

Jag tror inte att den här filmen finns på DVD. Finns den det? Är det någon som vet? Vem har i så fall släppt den? Jag tycker att det är en liten skandal att det finns så få gamla svenska komedier tillgängliga på DVD. Svensk Talfilm har fått det mesta i sin katalog släppt – som Åsa-Nissefilmerna – men det är svårare med filmer från Fribergs Filmbyrå och andra bolag.

Har ni förresten tänkt på vilka rejäla namn filmbolag hade förr? Fribergs Filmbyrå… Det är grejor, det!

skriven 2008-08-04

print

Våra samarbetspartners