CHICAGO, 17 (Full Moon/Rhino/Warner)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

17, från 1984, är albumet som gjode Chicago till ett vuxenrockigt monster. Visserligen hade föregångaren 16 dessförinnan hunnit uppnå platinastatus USA, men det var uppföljaren som knockade alla när den sålde sanslösa sju miljoner exemplar bara på hemmaplan. En kommersiell höjdpunkt i bandets karriär, men även en konstnärlig sådan om ni frågar mig.

Demonproducenten David Foster (The Tubes, Whitney Houston, Michael Buble med flera) hade präglat även 16, men det var på 17 som hans melodiorienterade produktion och bandets instrumentala och vokala förmåga skapade magi. Den renodlade jazzrocken var här ett minne blott även om We Can Stop The Hurtin’ och Only You svängde rejält enligt gamla mallar. Skillnaden mot förr var dock att i stort sett varje spår i den här sångsamlingen var en potentiell hit. Skivbolaget tyckte dock det räckte med fyra singlar, så efter upptempo-stötiga Along Comes A Woman och frispråkigt tunggungiga Stay The Night och de två klassiska balladerna Hard Habit To Break och You´re The Inspiration avstyrdes planerna på ett femte släpp. Fast bortsett från det förblir 17 en milstolpe i sin genre. Det går inte att undgå att höra på denna nyremastrade utgåva.

Skriven 2007-01-20

print

Våra samarbetspartners